模擬飛行集中討論區(21) 2017 is the year of 64bit

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
新手專區:

Q1: 玩開FSX,咩係P3D?
A1: FSX係Microsoft開發嘅Flight Simulator其中一個版本,「最新」版本係FSX SP2,已經係2006年嘅產品。
而且Microsoft認為FS賺唔到錢,已經解散咗FS開發者,所以唔會再有新嘅更新。
因此,好多新嘅電腦技術已經唔支援,如Nvidia SLI,DX12等等。然後就出現咗FSX:Steam Edition同埋Prepar3D
FSX:SE係由Dovetail喺MS手上買斷咗FSX家用版權,喺原本FSX SP2上面,改善咗喺Steam上面Multiplayer嘅功能。
而P3D就係由Lockheed Martin開發嘅。LM喺Microsoft手上買斷咗FSX商用版(ESP)嘅版權,
改善咗DirectX嘅支援,改咗啲FSX會crash嘅bugs,仲有memory mangement。
所以FSX/FSX:SE/P3D其實都係同一個base,只係FSX停止咗開發,之後由FSX:SE主導家用版,P3D主導商用版。

Q2: P3D/FSX:SE點揀好?
A2: P3D for sure

Q2:電腦配備?
A2:Q3 電腦要咩spec先玩得順?
A3: P3D: http://www.prepar3d.com/system-requirements/
X-Plane 11: http://www.x-plane.com/kb/x-plane-11-system-requirements/
P3D/FSX都係建喺同一個engine上面,所以要求嘅都差唔多。
Simulation好講即時反應,所以佢啲graphic冇得大量pre-render出黎,所以對CPU嘅要求就比較高。
揀CPU最好就係揀粒單核時脈高嘅CPU,例如係Intel i7-7700K可以OC到4.6-4.8GHz。
同市面上大部份遊戲一樣,欠缺多核心支援,所以唔需要揀6C12T以上嘅低時脈CPU。
至於GPU,主要唔係用黎影像渲染(frame rendering),而係處理抗鋸齒(Anti Aliasing, AA),唔需要用太高階。
但多數都推薦NVIDIA,可配合NVIDIA inspector改settings。
搖桿悉隨尊便

Q4:咩係addon?點先可以有靚機場?
A4:其實addon即係好常見嘅DLC咁,追加遊戲內容。
FSX/P3D你當佢只係提供個地球同埋aerodynamic嘅基本,所以好多時都需要買addon返黎增加flight sim嘅樂趣。
但同addon好少由官方自己出。多數都係由3rd party開發嘅addon,以下係一啲addon廠推介:
飛機: PMDG, FsLab, Aerosoft, QualityWing, A2A
機場地景: TAXI2Gate,FSDT,Flytampa, Aerosoft, Imaginesim, Pacific Island Simulation, ORBX
天氣效果: Active Sky 2016+Cloud Art
其他: Fs2crew (pilot-not-flying), GSX (Ground service)
addon推介:http://goo.gl/O1mNqc

Q5:點解成日彈Game/fatal error? 點解決?
A5:最主要彈game嘅成因係OOM (out of memory)
因為即使係FSX或者P3D (up to v3.4)都係一個32bit嘅Appliction,而32bit嘅物理限制係最多只可以用到4GB VAS (virtual address space)。
但上面提到咁多addon,就可以了解到一入game就會load好多資料,如果load得多過4GB,個App就會crash,依個就係最常見嘅OOM CTD (crash to desktop)
基本上冇方法解決32bit只可以用4GB嘅限制,只可以由自己好好控制好點用咁珍貴嘅4GB空間。
最常用嘅方法就係用少啲addon同埋tweaking。
http://support.precisionmanuals.com/kb/a108/vas-management-stopping-out-of-memory-oom-errors.aspx

tweak方面可以喺settings減少返Load of Radius (LOD) 姐係飛機附近嘅方圓範圍。
用少啲addon嘅方法就係入Scenery Library,只係active起飛/降落/備降嘅機場。例如我由香港VHHH飛去日本東京成田RJAA,
途中會經過台灣RCTP,東京羽田RJTT,如果唔tweak,即使係喺38000尺高空望唔清地面,P3D/FSX都會load埋RCTP同RJTT嘅data入黎,咁就令嗰4GB更快用完。
仲有texture可以用返1024,因為大部分人都係用1920x1080 display,冇需要用2048/4096 texture。
近年有啲廠轉用default 2048 texture,可以睇下佢地有冇提供LITE texture pack轉返落1024減少VAS使用。
REX/ASCA雲層可以減返落去512,反正飛airliner都成日FL300以上,太sharp反而唔自然。
另外,FSX有個dll有bugs會成日彈game,上avsim搵uiautomation.dll。至於P3D已經patch咗,唔需要處理。

Q6:咩係P3D v4?做乜咁期待?
A63D依家出到version 4,期待係因為傳說中LM喺v4中轉咗用64bit去寫依個Application,
徹底解決Q5中提到最常彈game嘅原因(32bit→用完4GB VAS→OOM)。

Q7:喺邊度有Crack?
A7:請支持正版。

Q8:英文洗唔洗好勁?ATC點講?
A8:唔洗,有1套簡單既ATC radio用語要記,keep it simple and clear
http://ivao.hk/welcome/atc-zh-intro/

We Can fly, so can you,let's fly!

帶圖留名

飛飛下error左
新post留名
飛飛下error左

fatal error?
LM 學野
FTX Global 有冇v4 開心版呀
飛飛下error左

係呀
佢彈完出黎一陣
我V4就閃退左
飛飛下error左

係呀
佢彈完出黎一陣
我V4就閃退左

fatal error會彈呢舊野咩??
[最新燒熄]皇天擊殺T2G 咁都要收EUR5 有冇搞錯
http://secure.simmarket.com/taxi2gate-paris-charles-de-gaulle-lfpg-p3dv4.phtml
飛飛下error左

係呀
佢彈完出黎一陣
我V4就閃退左

我連vatsim用的
飛飛下error左

係呀
佢彈完出黎一陣
我V4就閃退左

我連vatsim用的

咁你P3D咩原因死?
[最新燒熄]皇天擊殺T2G 咁都要收EUR5 有冇搞錯
http://secure.simmarket.com/taxi2gate-paris-charles-de-gaulle-lfpg-p3dv4.phtml

等咁鳩耐都係整個dynamic light .同埋收你5 EUR
咁我加返v3個堆買左嘅T2G機場算數
遲下遂個收5eur 我咪有排俾
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊
依家用v3又唔係 v4又唔係
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊

暫時從flightsim中放假
一架巴士都冇
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊

睇來個MTL有排
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊

一架巴士都冇

喺amazon買咗支CH Yoke
好想試下用yoke揸777種感覺
但係咁啱部電腦洗咗機 唔知裝v3定v4好
唔想both
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊

睇來個MTL有排

對佢個development team冇乜信心
講咗IVAP v3 咁耐可以完全冇任何消息
p3d v4出咗又唔見佢有咩update
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊

睇來個MTL有排

對佢個development team冇乜信心
講咗IVAP v3 咁耐可以完全冇任何消息
p3d v4出咗又唔見佢有咩update

ivac 2 出咗應該全力搞ivap 架啦
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊

一架巴士都冇

唔想both

v4啦 差唔多所有嘢都有support
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊

一架巴士都冇

唔想both

但係support 唔代表可以開心吖嘛
上幾個星期買咗Chaseplane 唔知點解airborne之後會好lag
究竟有幾多人轉咗v4
最重要嗰個MTL都爛
addon又未齊

一架巴士都冇

唔想both

但係support 唔代表可以開心吖嘛
上幾個星期買咗Chaseplane 唔知點解airborne之後會好lag

747:如果想開心 為甚麼需要等
希特拉見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞