查理斯三世將頒發「英王制誥」禁止哈利梅根兒女「殿下」身分 兩人氣炸

545 回覆
1511 Like 20 Dislike
應該好嬲嬲William 同Kate生咗咁多個搞到佢順位愈嚟愈後
個女......
查理斯做得好呀!
力架王子、力架公主
好醜樣 唔好po
仲要兩個生到鬼死咁白,都仲話人歧視佢
遲下唔讓位比佢個仔既話都係歧視
All hail Britania
其實是咁的

根據佐治五世1917年《英皇制誥》,君主自己仔女,「男系」子孫,佢地老婆同埋皇儲長子嘅長子先可以係王子/公主/王妃同殿下(HRH)

即係如果唔改,charlotte同Louis之前係唔可以做王子公主,亦都冇HRH。

後來係2013年因為英國同所有以事頭婆為國家元首嘅國家(即係加拿大澳洲紐西蘭個堆)同意更改繼承權,改為長子女繼承制,即係家姐唔會再比細佬超越,嚴格按照出生順序排序。

咁個陣時Kate有左第一胎,但係未照超聲波,唔知仔定女,咁萬一佢陀個個係女,係未來女皇黎,你冇理由要個未來女皇一出世只係Lady(女爵)而唔係公主,但係佢細佬就係王子架嘛,於是事頭婆頒布新一份《英皇制誥》賜予William(皇儲長子)所有仔女都有王子公主同殿下頭銜(HRH)。

好啦咁佐治五世講到明係皇儲長子,哈里係皇儲次子,咁佢啲仔女淨係可以叫哈里嘅附屬爵位,即係鄧巴頓伯爵,女就咩咩女爵(即係Lady XXX)但係佢兩個都唔要。

咁而家嘈咩呢?

因為查理斯繼位以後,哈里同梅根對仔女就變左君主「男系」子孫,根據《英皇制誥》係可以享有王子公主同HRH頭銜。

但係份《英皇制誥》係有附屬規定,只有working royal先可以係王子公主同HRH,佐治五世個個年代,就算係未繼位前嘅愛德華八世,大家都好有責任感,冇人話會脫離王室咁,所以呢個條款自動比大家忽略左。(後來愛德華八世退位咁係後話)。

但係哈里之前已經放棄左殿下頭銜,亦都唔係working royal,佢亦都幫仔女選擇放棄左王子公主頭銜,所以冇係好正常,而家比翻王子公主頭銜其實係尊重祖訓咁。

咁佢兩個之後會點就唔知啦。
殿下s
Charles係時候要plan一次車禍
台灣妓者
佢好似無做過任何有貢獻嘅野
淨係識爆料出賣皇室掠水搏同情

Prince George

Princess Charlotte

攞埋bb時期嚟比都係冇得比
學樓主講野麻
你真心睇唔出
肯俾用王子同公主已經算係咁
都脫離咗皇室憑咩俾你對仔女用”殿下”
咁如果單新聞係堅嘅話咁查理斯都算係咁啦
安返個銜俾佢2粒孫
因為英皇有權冊封爵位,但係冇權力剝奪爵位,剝奪爵位係英國國會嘅權力黎,除非國會修憲,比英皇有剝奪爵位權力

一戰個陣佐治五世要剝奪個堆直頭加入德軍嘅親戚爵位,都要國會通過《1917頭銜剝奪法令》先做到
參考吓而家嘅安德魯王子就得
可以叫王子,但冇咗殿下稱呼、冇晒公職
唔洗代表皇室出席活動
個女似唐氏
要驗吓係咪唐仔唐女
同意呀
脫離皇室=變叔平民
憑咩要做皇子公主

仲有如果俾佢地開左先例用返殿下
咁咪冇人做皇室既識務囉
佢兩條友都on9
乞衣到
哈七
點止,之前有報導話Charles私下有比零用錢佢兩公婆洗
做老豆做到咁真係唔話得
好多都係屌柒佢地
佢兩公婆今次喪禮都好多柒事啦
傳統出席喪禮唔會戴太多飾物同埋著樸素服飾
梅根就戴晒手鈪戒指耳環
離開教堂果陣兩個又拖晒手懶親密咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞