Apple真係無撚用 食屎大

386 回覆
1134 Like 95 Dislike
Iphone唔計款式同打機一般用,真係用五年無乜問題,肯用幾百換電池,十年可以照用。
An機掃IG都crash
換電解決唔到輕機問題基本上3~4年就會開始輕機
唔打機,唔download 不明Apps,用咗五年無乜hang 過。
唔打機用得耐係真既不過唔打機買咁貴既機就好似大材小用
之前post我咪已經IP其實係「最平」手機,窮人恩物。
iphone 方便耐用我認同,但唔會係最平
平時會唔會打機
咁你係邊個牌子pr
Android個OS係免費用的, 廠商已經唔需要俾錢研發OS.
IOS係自己放錢落去研發, 其實An廠每部賺個比率多過蘋果好多, 但只不過多競爭先至要鬥割價.

Android機成本少, 利潤高, 但行內競爭大.
免費 支那版ROM唔清楚但國際版 Google 收授權費好多年,特別係佢將好多本嚟係免費既預載 App 響Aosp裡頭移除,例如本嚟瀏覽器免費,但Chrome收費,佢響AOSP直接無咗瀏覽器,廠商一係自己整個APP一係幫襯佢,當然仲有Play Store,所以唔係一兩個APP,你要用到哩堆服務就要裝Google框架,可以話無免費好耐
之後如果battery test 用always on 比會唔會仲大差距
呢樣真,我7p換13pro max, 我真係覺得有好大分別,唔講性能,就舊電都可以差一次用兩日,5年時間個upgrade 其實好大,如果每年都有新野,每年都有好大分別,咁an機仲有乜野存在價值,同埋就算佢有新野出,你地都屌佢話你用唔著啦撞車自動求救,外國地大就話姐,香港出事隨時記者快過白車,但你又唔可以話佢冇用,等多幾年再買咪多幾個功能囉,又唔使年年換機既,你夠用就得
iphone 每年出新機, 總有個存在價值係度
凈係隔代換, 都已經有好大既一群客戶
以前啲人好似只買S只買PLUS唔會買正代,但好似7開始無咗S,係X出返XS,之後都係無,而6SP講緊5.5",家陣一部14都講緊6.1"
傻閪駁唔能到係到發爛渣
你依啲idog真係好能肉酸

又多隻白卡以為自己好獨特好醒
an機先唔好dl 不明apps, 喺後台彈出彈入霸住啲ram又食電。ios apps最多十零廿分鐘強制掛起後台,無咁多古怪野
咪就係其他手機品牌太垃圾
追apple追到車尾燈都見唔到
反正年年都大賣
年年慢慢唧牙膏都仲得
計running cost 真係無乜邊倍平過佢,我喱類窮鬼都局著要轉用佢。
認同,但我連少少都唔想搏,怕煩。
呢個po = an dog圍爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞