Tyson Yoshi讚林家謙Serrini創新 曾不滿廣東歌「俾商家玩爛咗」

219 回覆
71 Like 335 Dislike
其實佢講得無錯
係呀係呀係呀~~~
油尖旺金毛玲都已經係2016年嘅歌
林家謙2019先派第一首歌
兩首歌差成3年
會唔會係佢自己唔聽開廣東歌呢
以前有出過啫
宜家出親啲歌都極冷門
小肥證實咗蒙著咀係好歌嚟
林奕匡自己唱返dear my friend都好聽
反而覺得姜濤蒙咀有嗰種清澀少年感
小肥唱到太賣弄技巧反而有啲油膩
同dmf live喊到唱唔到 真係有嗰種痛心撕裂感
呢2首都係度身訂做 你音準同技巧做得幾完美都冇佢嗰個感覺
正如女校男生同明愛暗戀補習社係要當年嘅twins 仲要走撚哂音先有嗰種青春 活潑 情竇初開嘅feel
你搵啲唱功好勁嘅人 泳兒/李幸倪之類去唱係唔會有嗰種味道
但鏡中鏡同作品的說話我唔識欣賞
姜濤
哮喘型歌手 浪費曬人哋作嘅歌
成隊嘢得Ian jer有料
本土意識係個大環境, 而大環境造就到有夢想肯努力又同大家同步的人, 但點解好多人會話Mirror係因? 因為永遠人先係最重要, 好似粒種子咁, 響呢個大環境中成長, 再供養人他們需要的[食糧], 而這些係比較實質的, 而無人會話個主因係大環境, 只會話個主因係呢粒能成長發芽茁壯的種子. 因為同樣大環境下其他種子一樣係死氣沉沉生長不了

但我個人仍然係會話相輔相承, 無好嘅環境, 幾好嘅種子都可能要下個浪, 或永不會長出; 無好嘅種子, 環境好都可以死唔生長. 當然最好嘅環境應該係百物共生嘅環境, 唔應該只有部份種子能長大, 可惜香港都無乜可能再係咁
Jer D高音好難聽
鏡同作真係揀錯歌
你幻想呢兩首個melody用GT嗰把含撚聲唱會好型
btw dmf老姜有晚拉闊其實都唱得幾好
anson lo早期啲歌簡單啲冇咁花巧冇咁難聽
跳舞好夠力 睇落係賞心悅目 但佢唱歌真係好難聽
anson kong都唔係話唱功好勁
但揀歌幾啱佢 熱血mk仔
做偶像唔使唱到曉飛
最緊要做到個character出嚟
即係想扑家謙喇
下一位前度& 油尖旺金毛玲音樂上唔算創新喎
油尖旺金毛玲就主題創新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞