多倫多生活討論區15

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
上年grad,喺香港返廣告
嚟到呢到剩係諗住apply吓文職
上星期in完hsbc同埋BMO
不過都係冇回音
睇嚟又要無限sd cv了
Interview 問咗咩
都係啲基本嘢,介紹自己呀,講吓以前返工啲經歷呀咁
不過除咗phone call之外,兩間銀行都會要求你拍片interview
佢會sd個網俾你,入面會有幾題問題,叫你拍片答返佢

題外話:得知呢到靠人ref嘅話,成功率會大增,所以本來我係打算睇吓可唔可以ref by 香港HSBC職員,佢前幾日有double comfilm職員名,不過之後就不了了之
呢度做嘢慢,可能1個月後先請你
個個都係咁同我講
但係我上星期日先sd cv,星期一已經sd email約我星期二interview
點解in我嘅時候就咁快手,決定請唔請我嘅時候先咁慢
租金有回落跡象未
新樓無人買,發展商hold 起唔繼續起,點跌?人就越黎越多
上星期呀,唔係今個星期in
其實我都知自己有啲chur,又未去到坐食山崩嘅程度
不過日日無所事事,睇到自己啲錢只出不入
個心始終會有啲不安
想問下Home Depot 租佢地MINI VAN 係唔係一定要 G牌先得?
同埋佢個保險其實要邊度買?

想租佢架車去KIJIJI PICK UP
返藍領 騎牛揾馬
用緊呢個 一定無日本果啲煮得咁好
但佢無痴底無燶我覺得夠做,煮完焗五至十分鐘會再好食啲
煮兩杯brown rice要40分鐘(好似偏耐)
但煮jasmine rice要20分鐘 算正常
估唔到咁多人唔識
咁似香港既
個container 唔係袋住包奶渣咩
香港大把人買新樓,香港租金回報好低
我都想有料

我見hsbc同埋BMO都有啲po係唔洗相關經驗(可能其實有,只係佢冇寫),所以我先apply
想話如果我cv本身都符合唔到佢地嘅話,佢地直頭唔會約我inverview啦

利申:乞食科出身
有人會默認左要由膠袋倒落個container再飲
似乎好多人以為要買個樽倒落去
或者本身唔係咁intuitive 同埋唔慣冇得封口就咁放返入雪櫃
我用呢種夾夾住個開口 咁就唔會吸雪櫃味
唔明
u-haul 平d
而家天氣真係好啱喺室外午睡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞