多倫多生活討論區15

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
好心痛
我上兩個星期開始用前排tnt買的neoflam特價pan
今日洗洗下碗發覺佢個pan有個位有條痕外露晒金屬咁
係唔係唔再用得 又要買一隻 成40$
咁易裂
我都唔知咩事 已經用silicone的野炒 之後今日洗洗下發覺有d野洗唔走 先知裂開左
咁樣就洗左40$港紙 真係好心痛
加紙
你而家知點解佢特價啦
本身想買greenpan
但無ca offical website/shipping
amazon又貴到痴線
果隻好似係neoflam少數仲用緊teflon既產品
應唔應該買樓
樓價跌緊
但要比20%海外買家
都唔明大家做乜咁抗拒teflon
你有冇用鐵線布擦佢?
冇的話應該你唔好彩 睇下有冇得退

Neoflam 同greenpan 都好好用
但加拿大好貴
Um 可以YouTube 望望就知
不過你都可以唔buy
個人preference only
Sold by 3rd party 唔敢亂買
可惜Lee Valley冇咗downtown間舖 最近得番Vaughan
不過佢website買都ok
佢除咗主打嘅木工工具外 仲有啲園藝、烹飪小工具賣
入貨入得幾專 有唔少非中國製
無 我用百潔布海綿架一定
買左一個月了 退都退唔到
你係咁問 不如買啦
唉屌
耐久度低囉
我是不銹/碳鋼派的
你個裂痕有幾深? 唔深其實可以繼續用
第二三層都唔係Teflon or toxic

同埋nonstick 都要記住落油
又話輸晒啲錢
搵日去行下先
比得起咪買
利申首期都俾唔起
你去佢website睇下有咩賣先
例如上面問嘅刃之黑幕
https://www.leevalley.com/en-ca/shop/tools/sharpening/stones/112163-shapton-1000x-orange-ha-no-kuromaku-ceramic-stone

佢有好多貨品冇擺出嚟 要喺張form度寫低個item number去counter問職員
好老土架
好似見到金屬咁
佢係個pan的周圍 係唔係炒野唔好掂到就無事
我除左煎五花肉唔落油 其它野我一定落油 凍油落凍pan
food basics做1$樓下西蘭花 係鳩衡買夠10舊的時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞