多倫多生活討論區15

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
Pleaseeeeeeeeeeeee
You are NOT white toooooooooooooooo
no offense
東區唐人街
You didn't offen me. We don't have a choice about our skin colour. We have China Town in many major North America city and don't you think some non Chinese are jealous about that. There are Japanese Town. Korean Town, Greek own etc. The reason why most of these exist without much objections from the general public because we learn to live in harmony, respect each other and try not to discriminate others because of their religion, race, etc.
我係黃絲, 但係我唔主動對藍絲做或者講任何嘢。當然如果啲藍絲郁我, 我就會媽叉翻佢。 好似人哋膚色唔同, 係無理由去歧視人。 人哋都有權喺依度㗎。 如果人哋咁樣睇或對你, 你會點呢。 或者我係好左膠, 不過己所不欲,勿施於人。
講多咗啦
如果佢住downtown, King City係over 30km
事實黎,人地唔搞你,有咩理由去歧視人,你話去專登撩你就話姐
呢個真
其實果邊都無咩問題
人地唔會點搞華人
Exactly
啡黑又覺得無野
反而試過俾白鬼靚仔搞
試過比白人問拎錢
跟住扮睇佢唔到
佢勁大聲屌鳩我
跟住我跑走
黎到呢到 我已經對形容膚色的形容詞好敏感 但真係好多好易沖口而出
即係例如係香港 你會好自然講出鬼佬 頭先個黑人 呢d字
但呢個對呢d野好敏感 我成日都好驚講錯野
又唔知呢到文化條線有幾紅線
Niagara-on-the-Lake 幾好
咁你知佢啲對手幾廢啦
我同過啲local 傾過
呢度講野其實真係要好就住就住
Eg. 講covid咁 你唔可以講武肺
因為咁樣會傷到中国人
同個啱識既人傾計 又唔可以問 你有冇女朋友
轉頭人地係gay 既 你又會傷咗人

"Discrimination are taught"
所以其實講野好無mood
唔係想discrimination 而係有d野太sensitive 好無引
今日星期六 我隔離成排屋堆人果然又開個大喇叭開p
唔知今晚幾點收皮
琴晚1點幾仲要走去放煙花 好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞