26 電單車討論區[120]

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
置頂post未完成,請接龍

Q: 想學電單車, 邊間好?
A: 關於學車問題, 請移玉步至隔離post 「考緊26?你問我答!」

Q: 新牌買咩車好?
A: 請參考

https://www.youtube.com/watch?v=VFszC8jutcs&list=PLfxONAWHqrehSVzgiONfbl5GOCQc40V2N&index=3

Q:邊到買車好?
A: 二手: 28car, facebook marketplace
新車視乎牌子: (紅色係總代理, 其他係分銷商, 以下為大路牌子)
Honda: 燦基 (旺角), 恆基 (銅鑼灣), JMCA (土瓜灣)
Yamaha: 萬里達 (太子), 銀星 (深水埗), JMCA (土瓜灣)
Kawasaki: 泰力 (北角), 翔利 (土瓜灣), JMCA (土瓜灣)
Suzuki: 鈴木科研 (觀塘), 文偉 (堅尼地城)
Ducati: Ducati Hong Kong (新蒲崗)
KTM: KTM Hong Kong (新蒲崗)
SYM (三陽): 奧士 (大角咀)
Vespa: Motoplex (土瓜灣)

水貨車: DS MOTO (大角咀)

Q: 學車買咩頭盔好?
A: 睇$做人 大路鋪頭有
土瓜灣: 車迷 油麻地: 頭盔 元朗/深水埗: 預瘋 九龍城:熊興(Arai代理) 花墟:加利(Shoei代理)

Q: 電單車(26)有咩種類?
A: 同46一樣, 有分棍波同自動波, 外型大致上可分為:

啡鈴(sport bike): 棍波為主, 模仿真實賽車的外型, 坐姿偏高, 騎姿會比較趴, 因為有流線型
外殼(fairing)包裹故俗稱啡鈴

街車(naked bike): 棍波為主(亦有少量自動波款), 坐姿比啡鈴舒適, 適合於市區使用, 因為無外殼所以英文會叫naked bike

巡航車(cruiser): 棍波為主, 特點係腳踏偏前, 坐姿舒適且坐高低, 適合長時間駕駛

綿羊(scooter): 自動波為主, 亦細分有龍骨同平地台(無龍骨), 坐姿舒適且靈活, 另外有大容量貯物空間, 適合於市區使用

爬雞(dual-sport/off-road): 棍波為主, 車身輕而且坐高較高, 主力用於非鋪裝路面(爛路/越野)

繼續討論
如果要求係轟嘅話唔建議sv,sv全原裝唔太好轟,個轉數上得比較冷靜
但係sv好揸在所有野都好平衡,trail brake入彎,瞓彎開大油出彎,車架同避震都無乜多餘動作,雖然重dup個頭會有唔少brake dive但係成組動作快揸慢揸,高轉低轉都唔會唔聽話,好定好易就,咩速度都揸得好安心不過你要死亡感就無乜啦
車架黎講SV係好過07
引擎大家各有優勢(07保養平SV夠穩定)
避震迫力兩部原裝都係腳車level

最後就係睇樣
要型去到外國可以諗kawa z650rs
辣殺秦力2023先有quota
圓燈
我都中意
但中意 g肉感/機械感多啲

H2
lm
最後一位留言嘅同學記得開新po,,唔開就搵黑天巴彈你啫啫
唔好彈啦
整個全套佢嘆
留名,好想試玩07
4V係指咩?
125cc?
Sorry,我新手認真問
你揸咩車
即係yamaha勁戰
2002年出第一代勁戰 因為勁戰之前嘅yamaha羊都係用緊2V盤頭, 而勁戰係第一部有4V嘅羊, 所以花名4V

有錯請指正
想問下megabox附近抄牌有幾勁?
Best street bike ever
U forgot zh2
Street I mean Z H2
我揸sv的,07同佢係同級對手,換車個陣鐘意圓燈揀左樹枝皮,同埋07二手價好硬淨
交換揸啦
留名
呢度有冇師兄揸zephyr 感覺zephyr係香港好少人揸
Lmlm
新post LM
最近300升600
終於明白點解啲Ching等燈會入空波
點解
我700都1波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞