[鋼筆撚] 仲有冇人用緊鋼筆寫字 (14)

856 回覆
16 Like 5 Dislike
冇呀,唔中意刻名
小弟剛入手一枝全新149,配原廠Mystery Black墨水,寫字果陣開新一劃有時會唔出墨,想問大家有冇遇過類似情況?
會唔會係枝筆有Defect要番廠
未必要番廠既,拎去專櫃搞搞囉
感謝巴打
我搵個時間拎去boutique 睇睇
有冇試過其他墨水?
有試過pilot iroshizuku同埋Taccia,出墨量比原廠多咗但耐唔耐都有同樣問題。
唔拆筆情況下洗過幾次,差唔多每日一管墨咁用咗一星期情況都冇改善
係咪EF nib? 我支149都係今年年頭boutique 買全新,都有類似情況,第一筆有時出唔到墨。之後,攞返去boutique 佢話可以有一次免費換全新的nib ,我都係堅持換返EF, 換左之後,除左係有少少刮紙之外,暫時又無咩問題。

所以建議你去boutique 問下。
我果枝係F nib,拎咗去問,因為唔係BT/AD買所以冇保養。
Staff表示有機會係新筆所以先有呢個現象,同埋換尖價錢唔平,建議我再用一排都係咁再俾佢地維修。

會再試一段時間(可能2-3個月)再睇吓駛唔駛整
有無人試過淘寶買筆王長刀研
無章就無計了
追哂呢度14個PO
呢度分享嘅資訊同大家嘅藏筆都令我大開眼界
可惜入坑遲,而家筆價貴咗唔少,同埋而家先發現INK HOUSE中環店已經關咗
新手想問大阪/京都有冇文具店推薦
Nagasawa 伊東屋 仲有冇邊度?
https://sailor.co.jp/dealer/

我上一次係咁搵 有得賣寫樂 應該都有其他Brand
見到有啱心水都唔洗點諗 我買枝NMF都係3000蚊
大鑊啦一定大出血
我好彩啊 唔係我親自去 我托人帶返嚟
老友你睇爬
有冇用緊pilot capless巴絲可以教下路,係咪只可以用con-40吸墨器?
見到容量好細,有少少令我卻步
用墨囊加注射器
多謝巴打解答
想問問Sailor迷你吸墨器香港邊度會有?
淨係搵到大size 個隻
尖東
你係咪買左PG mini
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞