[鋼筆撚] 仲有冇人用緊鋼筆寫字 (14)

852 回覆
16 Like 5 Dislike
筆以外的野都好吸引
146 係design for日用筆
149 for簽名筆多D 筆身粗 類近揸三色筆 四色筆
手感的野去舖試就得
龍 個人覺得質感係好過sailor 但sailor有好多色揀可以換桿

日用寫中文 你練就寫得靚
睇你寫開字體大細揀尖
補充番小小 可能會影響選筆嘅野

墨水選擇: 如果有用防水墨水必要,建議唔好入落146 149,因為活塞真係好難拆好難洗,仲可能拆壞筆。日系筆普遍用吸墨器 ,卡式墨水 ,相對易拆易洗。

書寫方式: sailor長刀研書寫方式同146 149 唔同,長刀研要轉換書寫角度黎控粗幼,入門版長刀研nmf 45度書寫約1.0mm ,立筆約0.3mm
146 149 可以壓筆控粗幼,唔洗轉角度。

有初代御三家同波波球
如果筆夾果度比多個百變怪臉配件就更好。
多謝ching 分析,一直唔知146 同149 寫感有咩分別,淨係知啲人係咁話一步到位149,宜家ching 咁講,反而會揀146=刀> 149, 不過到時都會試咗先
呢度d ching 既一步到位係三層鷹喎
粉紅色_ _ 可遇不可求呀
睇下有咩機關
想要龜set
我都想要龜

咁都係熊本熊抵屌
仲有緊個盒
買筆簾+木盒 送膠筆一支
149 同kop個size 揸住咁粗碌係好jeng
個尖又大片 唔洗用放大鏡就丁到

我寫中文用舊146 ef 同sailor 21k M 多d
利申無刀
有無清分享下細美研點用
收左支番黎好難寫
支149個中縫成日一寫就滲墨出嚟,正唔正常?
其實應該普遍鋼筆都有呢件事,好正常
唔正常。買多支做後備
繼續買

無錢
有冇興趣試吓kop
個人覺得好寫過新款149
仲要平一半
唯一缺點係個吸墨器太細
Urushi版好似幾正
KOP M尖同149 F尖係咪差唔多粗?
M尖輕手寫大概149 EF
KOP大力少少可以寫到149M-B
Urushi太貴 唔太值呢口價
買支綠響囉。又kop。又刀雙重享受。
終於集齊日系千元三金
三枝各有特色, 我都鐘意
歐系3寶係146/M800/duofold?
Duofold既好我真係理解唔到
揸上手係幾好feel
係衰在個樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞