[鋼筆撚] 仲有冇人用緊鋼筆寫字 (14)

856 回覆
16 Like 5 Dislike
好膠 同埋d人吹xxef 好寫

近排睇岩支gvfc 純銀 唔存在爆木 又靚
新手上網睇過係咪 3776, pilot 74 同sailor 14K?

想買一枝金尖上手試下,想日常用 同順滑d

Ching 有冇邊枝最好?
墨水有冇咩係最好? 睇pilot ink 30 好似入門最啱

唔係, 個三枝唔係千元價位, 大陸叫「日系入門三金」($500~$700),呢3枝係進階版,高一個價位($900~$1100)。
不過你講個3枝都用過,
Pilot 74: 最適合學生/書寫量大日用, 順滑+con70+耐磨(有傳F尖或以上經常飛白, 可以儘量買FM/M)(不過我比較鐘意同價位另一枝 elite 95s )
Sailor 14K: 有明顯阻尼感+特別打磨, 寫中文,慢寫,練字一流(不過建議買21K , 性能全面提升)
3776: 介乎兩者之間, 不過金片最大,有好有壞 ,新手未必好掌握(我第一枝金就係佢, 初時極不習慣)
墨水 :
極黑(防水+性能最好墨水之一)我基本上返學用黑色都係佢
Pelikan 4001:性價比不錯,各方面不過不失,中庸之選(不過好似轉左新配方,無用過)
Pilot ink 30據我所知流動性非常高, 想要大水槍感覺可以一試
糾結緊 pilot 74 同E95s

墨就應該試咗4001先
小朋友先選擇
買E95S ,因為落左坑會買多幾支742 特殊尖FA WA 之類玩
豬持你呀。ching筆係要試既
如果買ef 建議直上falcon
可以學控力
Yen平左咁多 但日筆仲係咁貴
最後落咗單74,因為上網睇E95s好似有脫尖問題(唔想用果陣有咩顧忌),加上想揀顏色
新手一問 有冇ching揸kaweco
直接去日本買啦
有珍珠色 F nib
以為新入手會鍾意Pilot capless多D添
屌,俾你講兩講退咗枝筆

咁加埋capless 對比74同e95s 又如何?
capless 好軟 ,上同74 e95s 兩個風格嚟
同埋粗d F尖~ 74 FM尖
而且9代黃銅幾重下, 想輕D可以買10代
好似重有食渣筆手勢? 咁我好似都係乖乖哋買返74算
無問題 , 反正遲D都會買返哂
有冇推薦邊間試到嗰幾枝筆又輕鬆d嘅?
如果可以近觀塘區就更好
我窮L, 一直係上網買, 不過去過 Muze Pen 買墨都幾好, 我記得有一排3776 +74可以試
九龍灣有inkhouse space 可以問下
支dialog 3成日好易無墨
capless密封ok嗎
Capless會好好多
如果手唔係特別細、742用起上黎會舒服好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞