[鋼筆撚] 仲有冇人用緊鋼筆寫字 (14)

856 回覆
16 Like 5 Dislike
揀得好
3776試筆時刮紙感大過sailor 21k,所以最後揀sailor
有冇平台介紹放二手鋼筆
fb鋼局
最近買咗兩支筆
一支Leonardo Momento Zero Grande Hawaii
(好撚靚,買錯1.1頭,不過幾好玩)
一支寫樂 萬葉
寫樂寫中文嗰手感好正
爽過3776 UEF

今日又手痕 想買長刀研
墨水屋4718依支買唔買得過?
https://www.ink-house.com/product_detail/273

同埋 有冇師兄玩過大劣支英雄100?
單層長刀研 淘嘅話hkd 2k9左右,仲有機會買到舊標,但出事好似無保養。
https://m.tb.cn/h.UM6MugD?tk=n8hed7SJchV CZ3457
舊標要貴好多,冇可能同價錢
佢個舊標應該都係上一代個隻樣姐
唔係上上代既舊標
就係上一代舊標, 基本都要around 3000人仔
就算有舊標應該都勁少,唔見評價度買到舊標長刀。

普通21k, 評價度2月果時見有人買嘅到舊標都係比較少人買嘅白色。

Btw 長刀研新款果隻鍍黑中圈環 ,望落有d樣衰。
唔望買到舊標喇
依啲收藏品級數唔係我依刻玩嘅嘢
新款都唔差, 枝杆做工比普通21K好(舊款長刀同21K係同杆), 不過個上墨器都係一樣咁細(屌, KOP都係), 兩下就寫哂, 建議用墨囊+注射器

最後都係忍唔到手入手龍筆149 F尖 換 EF 支,等左1 個月先有得攞
都有諗過買多支新款長刀用嘅,不過平時好少拎佢黎練字,搞搞下又乾左要拆筆洗。

講起KOP ,買左支m nib 硬橡膠KOP ,感覺上唔好揸,明明淨筆先得19g,估唔到同之前果支b nib樹脂KOP 差甘多。

英雄100 係最 cheap 嘅金尖,唔介意佢有機會漏墨嘅話,其實好抵玩。
如果一千樓下
有咩建議?
俾多一百蚊,考慮百樂3776 or sailor 21k
即係你都建議入sailor 21k
介紹埋去邊度買?
可以跟第一頁cover,我初入坑,睇網上同自己試,寫中文都係3776同sailor 21k揀一支

我見1000樓下仲有creppy, lamy 2000, 三文堂580/eco,建議師兄試下先,睇睇仲有冇其他師兄介紹

sailor 21k 寫中文係幾正, 但寫英文嘅話pilot或者可能好寫d。

要類似鉛筆沙沙聲果種寫感,仲有個選擇係散買bock鈦合金尖, 然後拎支鐘意嘅杆去雞尾,我自己係拎 opus88黎雞尾 ,貪佢有得控出墨量多少。

寫英文黎講, 最近幾鐘意用Elabo SM nib (resin),佢兼顧到硬度同彈性,唔會因為太軟身而搞到隻手超快累。另外書寫角度相對廣,回筆果時相對易出墨,寫d夾雜正階同潦草嘅英文都超流暢。

有冇師兄用過otto hutt design 06, 想聽師兄對呢支筆既評價

我主要都係寫中文(暫時)
想問如果sailor 21k 你建議邊種粗幼? #1 話EF/F
今日試過咁幼, 會唔會做唔到字的粗幼?
Ching 用黎練字? 練字好似用番粗少少比較好MF 以上
唔太清楚EF 同F ,只有用過M nib ,筆尖可以小幅度壓筆做粗幼,唔好甘大力。

建議可以去youtube 或 淘 睇下d人嘅評價再分析下自己需要d咩

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞