[鋼筆撚] 仲有冇人用緊鋼筆寫字 (14)

856 回覆
16 Like 5 Dislike
同意, 用過5/10/15號尖, 日用10號尖最舒服, 不過練字用KOP超大尖勁正
Ching你冷靜d、唔係個個都似你咁咁痴漢的
50號
20號夠啦
20號同50號寫感好唔同、個人覺得練字既話都係50號好

學到野

仲有2枝。。

忍唔住買咗,近年最靚真係呢支
有錢真好
Rich
呢支同Deer in the Moonlight都好正
終於等到capless黑武士到手,capless用極黑會唔會好易乾?
用緊capless f nib,寫完字記得即刻收番筆尖,兩個星期唔用都可以即刻出到墨。
有幾多人係真係標準握筆?

由細到大都係食指扣實

諗緊係咪要練返
沒有真正標準握筆,每個人隻手唔同,每支筆都唔同只要適合嘅握筆。唔同握筆方法會影響穩定度、靈活度、寫字力量、耐力、唔同筆劃流暢度等等。
所謂嘅標準握筆,對多數人黎講算喺各方面都比較平均嘅握筆方法。

舉個例子,低位拇指扣食指握筆雖然靈活度較低,但寫字力量較大,適合寫喺幾層厚過底紙(eg.快遞紙)。

普遍老師教寫字果時雖然會教標準握筆,但佢哋寫書法果時,為左靈活度、筆劃筆峰表現好少少,會再握高少少,手指再分得開少少。 如果無練開,就會寫到東歪西倒。

所以練吓唔同握筆手法無壞嘅,最起碼寫到攰,換吓握筆會無甘攰。
想買枝普通墨水筆番工用, 我見AMAZON LAMY好抵又免運, 心大心細
🤔買依支放office 枱面
粉紅色波波球。可遇不可求
巴打所言甚是
只要唔係太離譜(渣實拳頭來寫),都無需要特別糾正
見過唔少西方人揸實拳頭寫字,大人同細路都有。佢哋寫英文好有特色,唔係甘易模仿到。
一直用開沾水筆練copperplate,
想問下有冇邊款易D寫中文書法, 淨係用過微笑鋼筆感覺好硬
po 頭講個d 入門嘅pilot capless都ok 嗎?

Pilot capless 筆尖軟得黎又唔會好快寫到攰,練字都ok 嘅,圖中台灣大佬都有拎capless m nip 寫書法。

如果剩喺寫書法嘅話可以考慮一下美工尖, 推薦pilot 742 wa尖 ,相對sailor 長刀研黎講平一大半同埋易上手 ,筆尖唔算好彎,所以兼顧日用都ok。

建議親身去鋪頭試多幾支筆再決定。
想入支意大利筆有冇介紹?
呢排睇緊aurora / Montegrappa
不過兩間qc 都一般
好怕會斷筆/ 有暗病
Visconti homosapien 23k pd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞