一個女仔去旅行

449 回覆
42 Like 620 Dislike
垃圾賊國
澳洲咁安全咁多
我就係驚呢啲
你個區好似麻麻地
夜晚打架都幾common
但偷野好似無咁多 但如果黎料就通常都係直接搶野
點解?
安全嘅話其實五、六區嗰啲幾好

以台灣人嘅術語來講就係文教區,大量大學同埋私人住宅
安全但係價錢上會比較貴

但講到安全真係注意就得㗎啦,天黑前返到酒店
唔好show到成個遊客咁 低低調調
我自己喺巴黎完全冇戴過AirPod 去咗Apple Store買條有線耳機
盡量唔好show到太有錢

買個腰包放護照、錢、信用卡
如果真係要玩到太夜 可能去酒吧、Club,夜晚就最好搭的士啦,點對點直接到
我有個男仔fd 同我哋分開咁黎巴黎,我哋幾個自己去先,佢之後由英國自己過嚟join(只係得佢一個),嚟到巴黎搭地鐵,早上喺地鐵俾兩個黑人㩒住黎搶咗佢銀包,就推佢出地鐵,周圍有好多人但係咩都做唔到,最後要報警都搵咗好多間差館,因為法國人唔一定個個識英文

所以結論係我覺得如果自己一個去,本身又瘦瘦弱弱,唔係太識保護自己就幾危險,有2個人會好少少,出事有個照應
巴打喺邊到讀書?
同埋你都係自己一個去?期待你之後開post分享遊記
有女毒撚架嘛
有咩體驗?
噉其實點勸你都冇用
想去咪去囉
但要有心理準備有機會賴嘢
乜撚野外國治安 我講緊歐洲
搵d安全嘅區住
你可以睇下豚長Joey啲片
佢最近都係一個女仔去法國其他城市玩
間中都提過治安問題

我記得之前睇過一個台灣youtuber羊末子一條講自己一個人歐遊俾人偷嘢嘅片
https://youtu.be/On30-rz6Q-k
聽落其實個人alert啲可以減少好多危機
香港都大把
個樣安全最重要
唔驚,不過我唔知你個人夠唔夠警醒 我財物睇得好緊嘅,不過照好夜返屋企,自己衡量風險啦

同埋一個人旅行得多就唔驚㗎啦,個手機加手機繩同埋i-ring

利申:一個女仔歐洲、中東旅行過
你諗得太多,齋睇樣鬼知你係Chinese咩

大把人以為香港人係日韓tim la
你去邊?你好似係歐洲時區喎
遊客區小心財物

唔好去d偏僻位on99感受當地文化

其實冇咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞