一個女仔去旅行

449 回覆
42 Like 620 Dislike
巴黎真心唔建議 伏到傻
巴黎夜晚出街都無問題,個時我一個人去歐洲訓火車站都冇事
有咩問題?
你仲讀緊書?
出嚟做嘢就算武肺前要搵到個好熟嘅朋友請假同你飛歐洲都未必易啦,一嘢用左十幾日AL喎
就算你搵到個hi bye ok又怕玩得唔盡興
仲要而家要請多幾日隔離
加上大把人鍾意獨遊
見佢個閪名就知佢唔正常
都係唔洗太認真
荷蘭高汁x2
去咗好多日夜晚都唔覺有咩危險
一個埋黎隊塊牌比你睇
暗啞底伸緊手入你袋, 後面仲有個謀緊你褲袋
思路邏輯唔清醒, 真係比人拍2下膊頭就唔見部電話

記得sip100蚊係鞋底

幾年前比利時搭火車去巴黎, 一出火車站全部黑人貧民區黎 係幾衝激

跟住撘地鐵成班黑人逼住跳閘, 跟住我拍完卡有個黑人衝過左 點知原來佢冇心, 拎返轉面幫我抽行李過閘, 仲教我跳過去

所以唔一定全部壞人, 不過好多人做scam 都係真事
法國依家好似好多黑鬼
巴黎比香港,其他歐洲國家(利申太weak,歐洲去咗20國only)要小心啲人親迫偷野。我去咗咁耐歐洲都喺電話,銀包放褲袋,咁當然要貼身啲嘅褲啦。

啲呃錢手繩有機會捉住你隻手縛手繩落你到,你一手fing 開佢就得,同走快啲。不過,你去過巴黎之後去邊都冇問題,有經驗。

巴黎啲交通就真係貴,混亂,同垃圾。啲人會痴你過metro 閂(有啲人會問下你先,有啲唔會,但冇咩野就算啦)。

提下你啲traffic tips: 7日weekly pass(星期五到星期日唔賣),記得帶著相去貼(冇貼罰錢),冇寫名,日期,簽名(全部罰錢),有兩張卡合埋先叫一張weekly pass(你攞唔晒兩張出嚟,罰錢)

。唔知你搭到zone 幾,但有啲day pass 唔係樣樣public transport 都搭到,睇清印喺車飛啲符號。

其他自己領悟下啦!歐洲我喺Vienna 連街都瞓過一晚,所以真係睇你自己份人。
想三穴同時開發, 咪去囉
係法國旅行令我搵返細細個返大陸果重提心吊膽既感覺
你真係未見過當街搶野都無人幫 試過就知驚
Enjoy
著到爛身爛勢,分開啲錢喺幾個位,唔好成日拎部電話同相機等貴重嘢出嚟,唔好去夜晚,保持警剔就冇事啦
利:成日一個去旅行,歐遊冇難度
唔記得講,依家係Paris Disneyland 30 anniversary ,超推。記得去用3歐買個30週年紀念幣(得一部機有,唔喺Walt 嗰邊),有機會幫我買個🤣🤣🤣,嗰陣趕住走,買唔切。(送多個tip比你,搏你幫我買)M記好近Paris Disneyland 出嚟買完,再等睇illuminated 同firework show (必睇),嗰陣其他遊客勁jealous 我有野食,
小心比人捉去打毒針賣淫
有日係米蘭唔小心book咗個一間房兩張床位嘅airbnb
對面床嗰個竟然係男仔
不過佢又幾健談 果然係美國人
其他歐洲人應該冇佢咁多嘢講
我好多次都諗唔到要同佢繼續咩話題
唔好出夜街 應該OK
差啲俾力架劏死牛
Lagow 幾 hidden 法
試過單拖去咗10日

嗰時dl定offline地圖喺ipod touch
喺街要check地圖就淨係拎部ipod touch出嚟
諗住俾人搶咗都無咁傷
其餘嗰啲夜晚盡量早啲返酒店
搵酒店唔好揀北區呢啲基本嘢
最後乜事都無返香港
法國巴黎真係歐洲最伏景點
德國冇嘢玩架。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞