一個女仔去旅行

449 回覆
42 Like 620 Dislike
自身經歷,好中意埃及,但搵唔到人陪,最後自己一個女仔去左
上去tripadvisor到睇同問下
如果係hostel 較易搵伴
酒店就唔知
住過巴黎幾年 好多區都住過 canal saint martin好地方黎 有露宿者有難民但ok 好多後生鍾意hea canel saint martin多過la seine 唔好on99成個遊客咁 唔好太驚青 東張西望警覺性高啲 有人走埋黎同你講嘢就non désolée 行到好貼你就啤9佢 同埋你咁近地鐵站 ok嘅 出到遊客區啲扒手無咁大膽 除非你5分鐘路程都可以出事

我好多年前都喺歐洲試過畀人偷嘢
今次去特登用個細袋仔裝passport 、錢、電話,根本冇可能畀人埋到身
我仲要住hostel、試過好夜返歸,當然都試過有飲醉酒嘅鬼佬撩,但其實唔理佢直行直過就冇事

同埋搭tram/bus係好過搭underground (同大部分地方平啲)

今次去咗成五六個城市,有啲仲要唔係大城市,完全冇事
兩年前去巴黎 周街力架 小心 地鐵唔好企門口位睇電話 一鳩搶左你
咁都要上連登問
你都係唔好諗自己去旅行
錢分散放 手袋斜咩 搵個扣行山扣住
唔好天黑先翻去 行大街
盡量搭巴士唔好搭鐵
唔係係街拎電話出黎玩
食嘢放低袋唔好放背脊
女仔獨遊係真係幾危險
之前去巴黎完全唔敢九點後仲留喺街
去北歐地方會唔會好啲?
去旅行去到咁辛苦同咁小心係為乜
根本係誇張咗
有基本危機意識同common sense都唔會出事
有 去左1個星期
巴黎啫 又唔係巴西驚條毛
去日韓低風險唔好,我同老婆之前去希臘都差d係巴士比人搶/偷野,d黑人好撚癲幾個好似有組織咁行過黎,自己一個去歐遊真係不了
一上咗熱門就大把玩膠
搭單問,用迷仔斜孭袋係心口安唔安全?
(除左貼身袋之外)
巴打,又見到你
有冇諗住去波羅的海三國?
有冇咩好介紹
想問有冇hostel/ 酒店介紹
日本真係低風險咩?
成日見到日本ig influencer 話佢地係日本火車俾痴漢非禮
要等到遲咗開學後 暫時開學前嘅日子都已經book曬flight, Airbnb 大部分plan好曬
十月中 感恩節
五年前自己去 好玩靚回憶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞