估唔到個中學同學當年讀ive依家搵得仲多過我

328 回覆
1013 Like 51 Dislike
Bonnas 都串錯字
有時真係有錢都唔做 做地盤已經返六日,仲要o埋t,冇撚晒生活,如果有小朋友仲衰。仲唔走咩
應該撈住依家個份半年 儲下錢再諗😪, 原本係plan 上年去日留學不過疫情.. 發現自己一直行錯路 依家仲兜緊路
好似你咁做咪多幾單紅館事件囉
呢個真,仲要如果英文唔好嘅話想考下d主任級都難,呢世人工都高唔到去邊
我有個小學同學出名曳
中學讀band5學校
讀完form 3就無讀
但其實佢好醒目,只係細個太頑皮唔鍾意讀書
打散工儲下錢,之後搞下啲小生意
舊錢越滾越大,之後再重新進修下自己
而家已經係一個成功人士,
買咗間獨立屋,得閒就玩下車,有架小型遊艇
邊個傻閪同你講讀書搵到錢?
咁老實講,如果非專科真係大把人冇50 K
幾時答我呀傻閪
3大 10年經驗 冇50k既 好多係真係廢/自己冇上進心唔想升
其實我就唔歧視ive 仔,但吹到Ive 勁撚過u好揾過u係jm9 ,同一科同一行ive 仔同u grad比?唔計識人呢啲個人因素,u grad淨係知識同英文都夠屌打ive 仔,吹到ive Chur撚過u我個frd讀Hkcc 唔過3 quit撚左去ive 即刻3.5,入過三大拉巴未?認真讀嘅商科撚淨係每個Sem 返煙腸都Chur 撚過ive sem 3啦,ive 出嚟唔係等於廢但唔好吹太大囉
睇下做咩位啦
普通做engineer 每日地盤企幾個鐘走唔甩
40k+ 都係唔會買到樓 都係要靠父幹
poly冇開hd
的確係好輕鬆,工人就係樓面到曬住做野做足幾粒鐘,但佢呢啲呀sir位最多咪出去驗收工人既手工個陣時先要曬得1個鐘都唔知有冇。
其餘時間就坐係地盤寫字樓
就咁同工人比,個人工性價比已經好高。
讀完u水泡科 仲有冇機會讀返ive專科
大把人咁樣讀返hd
如果非政府 , 好多公司管理層都未必有50k , 同埋非專科人太易取代 , 除左實力仲要關系好 .
做咩生意?
身體有個朋友朋友17分
讀撚左啲sssdp護士學校
上年出到嚟grad比佢考到消防隊長
高過晒嗰班27-8分既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞