估唔到個中學同學當年讀ive依家搵得仲多過我

328 回覆
1013 Like 51 Dislike
睇過d notes,絕對唔係你咁講。
ive上返大學好grade係因為個學生努力,而唔係ive程度高。
只能講ive SE升ugc唔高
起碼3.6先有得升 自己諗啦
出面幾多用經驗搭夠就入得
根本學位就愈黎愈貶值
學位一定會眨值 每年fg一車車咁入黎
讀SE老左 會唔夠後生爭
再講mature身份 大學一年唔會多過5%有限額
唔係咁易用成人身份入
唔一定香港既 有排都未飽和對比其他行業
始終我唔係呢行 可能係我睇你地好姐
It呢樣野好講興趣天份
一睇到d code頭都痛
勸d後生揀software engineering要諗清楚
我見我身邊d人so far都ok
公司重係難請it人喎
Scan親d cv好多都係ive仔升上去
我係監督啲o靚
我就係典型冇能力冇大志
咁又未必
但冇得番轉頭
個世界冇如果嫁

多你兩粒零
一個人嘅價值唔在於佢幾多學歷,而係佢賺得多唔多
現實係
你睇我好 我睇我好
不過唔扮慘你心理唔平衡個社會會亂
唔知點讀到做裝修
房署成班啊sir監住收啊
邊個盤咁好俾你咁玩
廿年後睇你講得岩定錯
房署先好玩 開頭辛苦一陣 ACOW睇實頭兩層 之後換晒ws 睇就開始冇影 班ws 又唔識 信晒騙頭跟住一齊hea 得行pass同audit會見番人
project行到2-30%開始知個期冇得玩 咩事都可以商量 唔好問邊個盤咁玩 係個個盤都咁玩 你捱得到個開頭就得 所以我會話做監工8成時間都係輕鬆
有啲cow睇唔開 麻撚煩捉到正既 好快會有senior彈出黎提點 再甚者會調走 只要郁到個期 影響每年交單位量 上面啲人唔安落 做監工都唔會安樂
That’s why啲人一入行 基本上就要學識玩工程 開頭你點玩都得 之後就要學識縮 總之唔影響大期你就係做到野 監到大判如期完工 中間你點hea都冇人屌
Asd就慘啲 房署啲野一式一樣 啲野都係咁做 唔識又可以抄其他盤 其他civil盤 基本上Eng主導 做rss 睇下安全收下貨又一日 地盤大到要坐車 冇王管你去左邊 啲相叫判頭影又一日
如果個安全佬要坐 絕對係智商問題
Ching熟行情喎 幫辦定engine?
咁都好吹奏

我話你知 做工程 做地盤 係搵唔到食

樓主又呃鳩人
拉? 定協助調查 做晒ra 法例要求野 幾可見安全要坐
拉鳩安全去坐根本就係工人階層既謬誤
死都死site agent先
班工程友 驚多人入行爭飯食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞