估唔到個中學同學當年讀ive依家搵得仲多過我

328 回覆
1013 Like 51 Dislike
你去考個安全牌咪三皮幾野起薪囉

直頭唔駛degree都得

不過個代價係出左事你第一個比人拉去坐監
安全佬出左事要第一個比人拉去坐

遇著班老屎忽唔做足安全開工 真係幾大壓力
real 讀水泡科輕輕鬆鬆 嘻嘻哈哈 食開sem飯 日後出嚟做野個時就知咩料
30k senior
你真係未返過
讀明愛nursing好過
16分就入到
幾時見過安全佬要坐
你日日冷氣房,人哋日日曬渦
而家大學咁撚易入
非專科大學生根本同ive一樣level
以工作層面黎講ive甚至仲教得多過大學
在座咁多位都係垃圾 冇必要拗
地盤監督咪就係靚囉
做大個d叫幫辦
其實關咩學歷事 你大學畢業都可以去做地盤,但你放唔低身段啫!個人唔醒目,比你讀IVE應該仲柒
咪on9計數係工程師簽名
監督咪姐係科文
簽名咪就係認可囉,好似落石屎咁,你以為得工程師要簽?老總同皇家佬都要簽
同埋由 coding 入行 5 6 年就可轉其他 role 啦,讀返 degree 清底又得
19ws係監工,19幫辦正式名係監督
而家讀緊se 又走得無咁誇 可能online 到sem3 走左三分一人姐 同埋問過讀呢科啲師兄 佢話入到大學 係輕鬆過讀ive se 因為佢課程設計得太廣,同埋好快考完佢既內容 例如佢sem3 個mobile android 教左1個月就要你交assignment 全部lab 加埋mid term
鳩up唔洗成本
又想吹奏工程
ws呢個工種一早飽和晒啦on9
年年幾百個ive仔邊有咁多位比你
個個都泊晒碼頭先有野做
而家先入去可能比你後生r到份合約番黎
做到咁上下起貨你搵唔到就中年失業
做過ws咪洗指意番到出走到判頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞