估唔到個中學同學當年讀ive依家搵得仲多過我

328 回覆
1013 Like 51 Dislike
出嚟做咗嘢咁多年
仲喺度想當年幾多分讀咩U
咁就柒啦
當年有個文科中同,因為英文無3去左讀IVE 工程科
易讀唔係個課程易讀,而係IVE 出曬名會有tips

上足堂醒醒目目點都pass
有幾多個要坐
ive都肥個d肯定智力有問題
上名 湊人數 無經驗都要啦
ive league 你估流架
你賺左ulife
狗屎垃圾都60啦 之前有個同事 dup hardcode 6x k都玩到半年
睇人 你心態放唔低就自已睇 放得低果啲叫判頭影埋 浦一浦頭番去打下機 唔阻到progress先係做到野 唔通撩呢樣果樣會俾人讚你叻咩
一入行就做監督咩?多數都係由低做起做啲辛苦地盤野啦
見到cash out full paid兩層樓都知係傻尻嚟
睇公司啦 細公司兼計底薪可能冇既 但計埋花紅bouns 經濟好時好難冇 大公司就超硬架啦
白卡佬ff自己7xk人工 但講到10年經驗50k人工好撚高好難做到 三大grad都難
it intern都20k啦
而家讀it識it全世界都打橫行 直接變中產
裝修呢行多數係咁偷工減料勁唔老實,你唔每日上去睇佢地裝修,真係幾十萬裝修最後比間甩皮甩骨或姐化裝樓比你。

利申:已是苦主
真係 成日裝到一肚氣
睇咩人
當年讀IVE 班垃圾同學笑鳩我同另一個同學邊讀ive邊重考AL
最後一齊retake 成功, 上返大學, 朋友仲要讀3大bba, 畢業入埋ibank
依家算財自, 唔洗老母擔心有樓收租

班垃圾ive同學仲係做緊咩assistant, 有d 畢業左5,6年都未還哂d 學費
出黎食飯,有次夾錢埋單,幾蚊都要大家夾,我個fd 拎埋張單埋撚左算數
老實講所謂嘅學新嘢冇行外人講得咁恐怖
做得IT就預咗睇慣doc
就算轉Language 只會越轉越簡單越方便越易明
搵得多唔多 同學歷無最大嘅直接關係
取決於心態

仲有就係有啲人以為自己考完試升上大學好撚巴閉 但嗰幾年向度廢 又有咩用?

利申
I大 後來半工讀埋個degree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞