[記在自殺後] 股票玩OPTION會害死自己

505 回覆
330 Like 39 Dislike
呢個真係真心癲 係最低位揾到呢啲細價股 仲要開call 抵佢賺
自己賭癮問題,到呢一刻仲係到瀨option,不知悔改
g chi手足
同女友仲未結婚 點會唔cash out買樓先
lm
快啲跟龔成學投資
可以幫到你行返正途
fx戰士真人版……
真係唔好掂option,我覺得你一開始就接觸啲咁high risk嘅嘢,腦內啲分泌影響左你,係咁追求刺激,應該係同賭徒一樣。
我以前同你條路一開始差唔多 又係玩option愈玩愈大all in
但我好快輸曬
1000萬夠食了不用返工了
冇呀 所以你咪做唔到樓主囉
你都唔夠擔all in 就想有人地咁既回報
條數係唔係咁計架
加油巴打
最難係跌低左都企得返起身
同敢於面對自己過去
而你做到了
硬淨呀 加油
我見親賭仔冇邊個唔係咁講樓主落注既時候都一定係咁諗
依家仲夠唔夠膽串革sir?
所以我咪佩服樓主肯用全個倉既risk 去搏
我都有試過初玩半倉option打上去
但價升左自己on9冇take profit
最後得個吉
所以咪唔再咁樣玩

而家long option 玩之前都set好左個risk
例如10%倉買落去輸左就算
樓主對住個倉大上大落面不改容
又唔止蝕又唔cash out
唔係一般人做到
不過如果我初玩已經扑中左
可能都係變樓主咁
其實option 算係咁多衍生具中算係唔錯的工具
有好多策略
做埋風險管理其實係可以慢慢賺
散戶投資心態最忌當自己大鱷
成日覺得可以一日幾百萬上落
其實一個星期賺幾百鎂
長年累月已經唔少
同埋投資應該係股票,債券呢類型有內在價值的產品做膽,option/futures做副
六萬二個月變幾百萬點做到咁你宜家冇負債咪得囉,仲有得搏
呢啲股一日個volume 都唔夠一百幾十張
頂撚住呀 最多打lol我carry你拉
好多人真係唔撚明咩叫當局者迷
留名學嘢
其實唔識就唔好亂 up....
option 主要係買賣volatility 同 delta
所謂好多策略其實都係唔同 volatility 同 delta combination

絕對無乜野話可以慢慢賺
特別鐘意short option "收息" ge 人
其實係take 緊long tail risk.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞