[記在自殺後] 股票玩OPTION會害死自己

504 回覆
329 Like 39 Dislike
呢到有幾多人係呢一兩年開始接觸股票,然後買買下又買埋option 賭單邊
之前Facebook 單邊爆20,30%,d option 一晚升幾十倍一夜暴富好似就愈黎愈多人賭
我知道應該都幾多,身邊好撚多FD 都因為果次入左呢個賭場坑

講返自己,好撚多廢話,但我需要一個地方發泄寫返低呢幾年做錯過既野,輸左千四萬就頂唔順,今日自殺,女朋友咁岩黎到阻止左。做錯好多野返唔到轉頭,但我想懺悔呢幾年我做錯過既野,我想重頭黎過,我想寫D野出黎令大家唔好重滔覆轍,我想彌補返我係到笑過既巴打

2017年 - Bitcoin

5年(2017年年頭)開始接觸投資,果陣讀緊final year,但第一樣接觸既係BITCOIN,買左一堆ICO賺左幾十倍,高位賺7位數但之後又連本帶利輸返哂

最記得果陣9月有一日睇完舞台劇,香港話劇團既,睇完果下出黎望下手機,成個ltc倉俾人liqudate哂,最諷刺既係唔夠幾日仲要升返哂上埋ATH,自此就警戒自己唔好再掂呢d 有leverage 既工具

除左錢仲輸左咩,仲輸左個朋友同一間網店
果陣有個識左10年既中學同學,果陣我地一齊買ETH,佢係ETH 當時 ATH (~1200USD) 借錢買左20萬,之後唔夠3個月就跌到落300 USD,仲要因為當時我地一齊投左個private sale 既project 叫iotex,所以D錢係鎖倉鎖住左2年,去到真係release哂(2020年)出黎果陣已經接近歸零,而呢個朋友亦冇再好似以前咁日日聯絡,甚至可以話有再聯絡,我知道大家心裏面永遠有條刺,因為係我叫佢買

除左朋友,果陣仲run 緊一間網店,雖然收入唔多,但都叫做交到學費養得到自己,甚至其實睇返轉頭,睇到其他同行已經發展成應該幾多人識既self-media,都會諗what if 果陣我冇因為crypto 賺到錢而堅持做落去會唔會有唔同結果。果半年時間,follower 愈黎愈少,輸錢輸到再想做返果陣已經發現reach 唔到d 讀者,再之後就放棄左。

2019年 - 美股

3年前(2019)開始買美股,因為買過ICO 見過鬼怕黑唔會再買果陣空有roadmap 既公司,果陣開始月供NVDA同SE (因為當時同一個朋友去完越南覺得果到好有發展空間接稅,供大半份糧,,雖然每日最多+-1%,但我係真心感到滿足,唔係因為隻股票升,而係我知道買緊正確既野

2020年插水果下,問銀行借多左20萬滿倉買NVDA+SE,撞正牛市個戶口唔夠半年,2020年11月就上到7位數,想講呢一百萬真係我人生賺得最最最最最開心既一百萬,因為我知道我真係買岩野,而且2年黎月供半份糧係真係有收獲,當然而家諗返80%都係運氣。2020年 25歲賺到人生最實實在在既一百萬(唔計以前鎖倉果D假數),獎勵左自己一隻錶,一隻Garmin電子錶,影相識左而家女朋友,走出左抑鬱症,我人生最開心既一年。

如果可以我想我戶口永遠都只有果一百萬。

-----待續------
最多試過戶口有幾錢
Strong post lm
風險管理永遠第一
如果玩option搏升搏跌既話好易輸本 更加唔好話孖展咁玩
Option有咁多玩法 係都要揀個最高風險博最高回報既就真係無得好講
慢慢咁贏唔好咩
所以你結論係買咩最穩陣風險最低
唔投資最好

2021年 - 美股Option

去到2020年12月尾,果陣買中左另一隻股叫Mara,同Bitcoin Mining 相關既,果陣計完佢條數發現係送錢,好好彩扑中左,BTC好快就19k開始爆上,好短時間就由5蚊升到上10蚊,果下突然就諗如果我買既係CALL,會唔會就可以一野賺幾百萬呢?

2021年頭第一次接觸Option,亦係所有美夢同惡夢既開始。
3個月時間,mara 果陣由 10蚊升到果陣50蚊,一張call 賺左600k USD

加埋美股大牛市,其他股前前後後加埋賺左差唔多1.5m USD
果一刻真係係覺得自己真係好勁,1年時間就由幾十萬玩到千幾萬,開始覺得輸嬴幾十萬係碎紙,亦由果一刻開始冇好似以前咁買正股

2021年中間美股迎黎第一次調整,買OPTION 嬴得快就輸得仲快,不停咁鳩買CALL,好快就嘔返大部分嬴既錢,9月既時候就已經接近輸左90%出去,最低既時候牛牛個戶口由千幾萬輸到得返6萬蚊,果一下已經輸到麻木

好可惜係個天又俾多次機會我,令我冇悔改到,9月果陣NVDA 開始暴升由160蚊升到上360,6萬蚊2個月時間又變返500萬

中間幾個月斷斷續續嬴下輸下,每晚真係百幾萬上落,就係果一刻,我好似俾個股市condition左我係點輸都賺得返

-----待續------
買正股算啦
真 好多人唔明風險管理係包括止賺位樓豬識止賺 見好就收 已經兩個世界

2021年 - 美股Option (2)

現實生活冇咩朋友,淨係股市賺錢係唔夠滿足感,我好需要其他人既認同。
EGO到忘記左2017年個教訓,果陣有班識左好多年既打機FD,2021年都陸陸續續俾我水左入場買美股,最撚離譜係叫佢地買GME,仲要係買GME 既option,最後當然個個損手爛腳離場,少既輸幾萬多既就輸幾百萬

但果一刻我都仲覺得冇問題,因為輸嬴好平常而且個制係佢地自己撳,我仲未發現到我自己係係到害緊人
我都好想有樓主既經歷
但俾著我上到7位數應該會cash out 50萬出黎
剩係用profit再搏

利申:馬會賭仔,成日用呢招控住自己唔好輸突
引以為戒
如果無吹水

上落真係好大
其實又唔使咁灰嘅 當係一場經歷囉
講真你一個人有幾可 可以賺完千幾萬之後再輸返出去
正正就係因為呢啲難得嘅經歷先至令你同其他人唔同見識大左 多咗
屌你起碼贏過大數
幾多人冇上過去就輸哂
Exact7ly 所以每次買股票我都係當自己賭緊錢
比着係我1000萬profit應該收咗手
樓主勁在夠膽allin option
我用10%倉去買long 已經驚緊
好有 reddit D 賭徒yolo feel

2022年 - 美股Option

2022年既開頭係好好,因為經歷過2021年既調整
所以今次知道冇野係冇頂,係接近高位放哂全部Option,12月中cash out 左200萬落自己戶口諗住for 之後結婚買樓
唔夠一星期,留返係牛牛戶口既錢好快輸哂,兩三個禮拜就輸左200萬,好快又入返戶口D錢入去再賭過

直到果一刻開始發現自己有D似自己老豆,果陣我18歲就係因為佢爛賭左好多年趕左佢出門口,自此咁多年就冇再俾佢返過屋企,但好快又因為PUT中左隻SE,賺返3百幾萬又開始返果種EGO: 「因為我賺得返呀,怕咩輸」

去到果刻,我都未發現自己開始病態,未發現自己已經完完全全變左一個賭仔
而且係一個每晚MON到4點收市,望住D數字係到跳黎跳去既賭仔

但但但仲遠遠未到最壞既時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞