[記在自殺後] 股票玩OPTION會害死自己

504 回覆
329 Like 39 Dislike
巴打識野d

其實nassim 個barbell玩法捕捉long tail event,佢用個比喻係bleeding 姐係不停要take small losses 先會有一次big win。喺呢個長期輸嘅情況下,一般人嘅心理係好難承受,再加上班maker開價唔係蠢,中一次blackswan真係一啲都唔易架師傅...

巴打第二點我都認同
散戶個倉唔大如果覺得持貨有風險,根本唔需要好似大戶咁要用option對沖,直接平倉止賺/止蝕好過la! 如果持有隻股票行stage 4 ,Short call根本杯水車薪long put除左本身獲利豐厚想鎖定profit,其他情況用多數只係蝕多啲premium
其實我唔係反對人玩option
但我建議係咁

第一, 唔好short option, 特別係大量. 果d 唔係收息係賣個 long tail 比人, 總有一野pk

第二, 唔好信乜野option strategy 乜對沖乜乜柒柒
花巧野無增加你個 edge
等我舉個例子
你買大細 expected return 係負數
你搞呢搞路買唔同 combo, 乜野贏左減一半輸左 double 落, 無改變你expected return 係負數

咁乜野時候可以買option
我個人認為
當你想賭業積, or 其他event
而你清楚自己係賭
控制係一個細百份比注碼
咁long option 賭係 okay ge
情況就好似 gme 果時咁
岩岩托前前前老闆搵到份工,開心到喊左出黎
第一次搵到工會喊到收唔到聲,仲有人肯俾多次機會自己
我會努力D工作,努力D生活,唔會再俾賭博害到自己再跌入個深淵
option 通常用黎對沖
Covered call 既話take 緊咩long tail risk
你的確好勁
冤枉黎瘟疫去

巴打重新做人囉
南ching你呢期開膠POST都開得好密下
過份左
清你玩到咁都無margin 都算贏左
如果你要問呢o的基本問題既話,我建議你直情唔好掂option
開錯台台
加油啦巴打,重新做人
所以我都係玩正股
呢啲真係要心臟好大
一時三刻頂唔順。。。
其實唔使睇,開呢類Post都知最好冇好下場
開呢類Post 係叫警告世人...
有賺樓主會開呢類Post?
2021 年有親友真係好好彩一樣幾十萬賺到成千萬cash out 換左層樓, 吹噓左好耐

大家都係30歲...一樣幾十萬係戶口但佢多我層千萬樓同條女, 而我仲努力緊nothing 維一係炒股經驗多佢幾年
加油呀
點操作
轉頭會再賭ga la
賭邊有咁易介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞