[記在自殺後] 股票玩OPTION會害死自己

505 回覆
330 Like 39 Dislike
其實係啱 識計權價 同無計權價9買 差好遠
有人可以計到正股跌到某個支持位 張option幾錢 set價入 亦有人識用水魚價買到平既option or開市頭15min係iv未跳水前放走貴option 首先好多謝你介紹本書出黎 我都會買黎睇 我覺得你會成功! thanks
我自己輸錢之後都會睇書 學下關鍵買入點個d
呢度 ge assumption 係你地覺得計價可以計得準同 predict 準過平時option 班maker

唔係咁易架師傅...
巴打加油!
其實係, 所以基本上我自己學習option都係想用嚟學習點樣去有效率地去對沖投資組合嘅風險,或者學習點樣用option去控制投資組合嘅槓桿比率, 等資金可以用得更加有效率,唔係諗住攞嚟炒, 我自己嘅諗法係如果真係打算用嚟透過option去賺錢嘅話,就係去把握市場突然巨大嘅錯誤定價去賺錢,或者好似Nassim taleb咁去透過一啲黑天鵝事件賺錢
e.g. 好似之前嘅gme事件咁
巴打識 d 野
但係自從0708 果一浸之後maker 係price long tail 已經唔會price 得咁平, 所以果part 好難好似佢咁賺錢

對沖我覺得嘥氣
香港option spread 大
美股你要對沖不如直接放左去

市場有冇錯唔定價?
有不過果 d 錢唔係你賺到ge
終於有番個似樣既post

10/10
同路人,加油
I see, 我自己都仲係一個投資初學者所以有好多嘢都唔係咁識, 喺投資呢方面仲係學習緊摸索緊,可能我之後如果學習得更多之後發覺 我本身嘅諗法唔可行嘅時候,我可能就會放棄本身嘅想法,做一個普通嘅index investor做下資產配置就算,BTW 感謝巴打你嘅回答, 令我今日又學到新知識了
lm
我諗連登有好多人同你一樣
但佢哋都係繼續假膠過世

小弟我2021年都有參與GME賭場
最尾叫靠張call少賺離場(正股GME輸左8成profit)
crypto由賺5成到宜家輸一半
Tsla又係由賺5成到宜家接近平手
Overall 個倉經歷呢兩年風雨都係接近平手
感覺好似發左場夢
但自己堅信唯有自制同紀律先可以係呢個市場(美股)賺錢,所以一直以來做既野都係dca月供(主力tsla)
好想知巴打講左咩又mean又好中既comments
真,話take profit既應該冇試過鋪鋪all in咁玩

玩之前會同自己講賺少少就走

但係當你賺到10倍既時候就會諗下一個十倍

當行運起上黎既時候係唔會諗到會有輸既一日
請教下cover call係唔係唔會輸到損本金?
最多只係賺少左

同埋個回報有幾%左右
崇洋學生仔唔買港股買TQQQ
金髪碧眼
option係拎黎hedge , 唔係拎黎賭錢, 只要有賭錢既心, 你點識計都係輸撚硬
加正股配撘唔代表唔係賭大細
唔好信太多市面上ge 書, 人, 乜野你買 option 輸錢係因為唔識option strategy

係option pricing 上本身散戶係完全下風
無論你做乜 strategy 都係
就係東山再起呢四隻字害死幾多人
認得樓主成日屌鳩連登仔
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞