[Netflix] 灰影人 The Gray Man

201 回覆
45 Like 7 Dislike
Ryan gosling 做得都幾好睇,有種冷面笑匠味
個細路女大個一定不得了
ryan gosling
動作場面ok
但係個劇本真係九流
冇劇情
2018 Roma
第75屆威尼斯影展最高榮譽金獅獎,第76屆金球獎最佳導演和最佳外語片,第72屆英國電影學院獎最佳影片、最佳導演、最佳攝影和最佳外語片,第91屆奧斯卡金像獎最佳攝影、最佳外語片及最佳導演

2020 Mank
應屆奧斯卡最多提名,一共十個
最後拎咗美術同攝影

然後Netflix啲post成日有人問打破宿命未
定係你哋選擇性唔睇某啲戲?
幾好睇,有D用航拍一鏡到底絕幾正(醫院果幕咁(
根本品味問題,揀啲爛片睇話人專出爛片
刺激動作片 激情大路 睇得開心收貨
根本美隊做唔到奸角
netflix通病 動作場面ok但劇本弱
有好多位都好唔合理
唔係做唔到奸角
而係個電影都冇俾機會佢發揮

全程戴個假so 加 Polo衫
好多位冇乜打擊感,中槍都冇乜feel
CG假到出哂戲
我懷疑係Netflix有自己後期同武戲crew

好似Marvel都係有自己做後期同武打嘅crew
就算唔同導演拍都係同一堆人做後製同vfx

如果唔係冇理由Captain America 2 & 3拍得拳拳到肉
宜家灰影完全唔係嗰回事
又慢又冇力,中招反應都冇
Seems very white and masculine
What’s it about?
我又唔覺得係慢
唔知點講

本身個camera movement唔似real time
似係剪醉咗 再幾秒幾秒咁電腦特效合成做一個鏡
Cap啲戲好屎 感覺可以再癲狂
做到類似GTA個Trevor咁會爽啲
雖然Ryan gosling都係面癱 但佢Chok得起
不過比起Drive都老咗好多
套野文戲好睇過動作
中間比個passport佬捉同男女主角對戲仲好睇
不過個印度仔打果到好正 但又打打下走佬
好多位打落去睇得出收咗力,印度佬一打二嗰場已經算最好,不過中槍反應差我覺得最大獲
動作片嚟講算差
Chris有句叫Ryan 做”Ken doll”
咁你應該要睇Michael bay套 ambulance
Chris放個手榴彈落地果下 即係邊場?
barbie
Sor我7左 係主角放
仲有 marriage story, power of the dog, the lost daughter etc.
爽片你都唔預劇情有咩深度plot twist探討人性啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞