「月經」移英車主討論區3

1001 回覆
12 Like 6 Dislike
正常係
可惜 Lexus 接近唔多洗整
睇番Carwow 有段總結過去十年保險公司figures 既片。Lexus 既reliability係最高 同maintenance 係最低。
仲有日本車本身個設計係易整,少功序。加上Toyota 有廠係英國,一般parts唔難訂。
睇睇先,thanks
點睇日本二手水貨?香港成街都有嘅Alphard, Elgrand, Stepwgn, Estima, Voxy英國最近成日見到有人揸
唔搵食我唔會買水貨7人車

1.每人正常都有一架車 買架7人做咩

2. 無resell value, 你要水貨鋪先收

3. 呢期油貴 7人車好重皮

我反而有興趣想知做咩想買7人。 除非你有6人up
你意思係搵食先會買水貨7人車?
好多人車細路都唔會想渣sedan
mpv上落舒服啲
標緻車主
新at唔清楚 舊at唔好掂
標緻早期既波箱做得都算差
正常at轉波係好smooth既
標緻就比返轉波嗰下chok一chok你

我自己就棍仔 問題唔大
要整既都係歲月問題 啲嘢老化夠期換
全地球既車維修最大問題都係件
標緻喺英國都算popular
基本上都唔怕冇件
腳車既話都平靚正 性價比算幾高
英國有冇類似香港咁既上門驗車服務?
想買二手車但自己唔識睇機件
有冇人試過係UK做過car valeting 買左架車想搵人由頭清潔下
試左
唔平
但都幾正
邊間有無介紹 ? 包咩service ?
我都係自己個區上google map 搵就算
折舊 零件 resell 油耗 幾樣加埋真心唔覺英國買7人有優勢。

個人意見
英國轉哂去suv

呢幾年出牌suv升好多。 我屋企都轉左部suv
其實歐洲車易d英國整係錯,一樣容料只係件料快d 到,但如果benz 個d 救係大陸,其實香港易整d

lexus 號稱車房殺手,如果要求係少壞你都唔洗諗第二個牌子
整左幾錢到 ?
£79
舊at 同新at 無記錯都係日本愛信波箱
但佢個齒比唔夾個引擎 所以 2-3 3落2都chock.

同埋新2008 3008 上場之前 佢地組裝真係東歐水平。
有好多毛病 e.g 內籠入水, parking sensor fail. Keyless entry fail.
不過真車真心追近德國車
好記得之前有條 youtube 片
跟據返車保公司既 data 去評價 keep 車成本
包括左每次整既平均價 & 要整既 frequency
Lexus 雖然每次返廠整都係貴
不過車保公司既 data show 佢 frequency = 0
直接做左第一 low cost 去 keep 車
有冇人知英國通常邊到有得幫車胎泵氣?見好多油站都冇係咪要自己買電動泵氣機?
請問你地買左車有冇裝車cam
上裝睇又講話泊左車要攞走佢廢事比人打爆玻璃

同埋有冇前後cam推薦
你泊邊個危險

泊到咁危險地方預佐連成架車都無埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞