[IVE]香港專業教育學院2022年入學攻略

962 回覆
23 Like 25 Dislike
sem1 GPA 4.0
依家SEM2反而有D力不從心
睇黎要考慮唔返part time讀好d書
好明白
好似啲力已經出哂喺sem1度
今個sem都差不多上到一半,但好似冇乜學到d乜咁,個底好虛
黎緊就快有test,炒左既話應該可以狠心辭職
個底好虛真係完全明白
除咗加油都係加油
的唔起心肝咁
tg係私下講
唔得呀 咪Fake人啦
工程好等人用,各位dse畢業生記得入工程系。
公司e家出緊25k都請唔到fg
我讀HKDI嗰陣先至用過學生證入黃克競IVE
依家已經唔比
你係偷入去
幾時開始唔畀?
19年之後
2022年(大約10月)開返
邊到講
今年咩事咁多人踩SE
係咪好驚有競爭叫人唔好讀
仲有班傻仔驚咗SE走去讀寫App
如果原本係讀DFS個啲一定要讀翻SE
因為好多嘢已經讀過曬

唔好俾人嚇到,事實係GPA過3.5都有大學收
香港人係自私嘅,唔想人哋一齊分餅就叫人唔好讀
但往往SE呢科比賽攞好多獎,同大學生鬥攞
尤其係沙田同柴灣
但係如果IVE SE HD可以改組成好似HKU SPACE嘅CS Asso咁嘅話,咁啲DSE直升嘅肯定會冇咁大study load
不過SE嘅study load係得到大學嘅認同嘅
但老實講,學嘅嘢有d位有少少舊
不過基本功超級穩
同埋好似IVE d老師可以專心帶學生做FYP多d
多發展機會,某d campus又有好嘅實習(人工仲要幾高下)

CE同SE完全唔同嘢,無嘢好比較
GPA過3.5就有啦,3.9吹大咗
反而d無心讀嘅人喺到踩自己讀緊啲科
比你去到咩大專院校都係一樣結果
好認真講句,無心讀書不如真係唔好讀
出嚟做嘢,實際d賺錢,又唔洗比幾皮嘢學費

巴打
我覺得要好睇自己群唔群到班肯讀書嘅同學
如果大家功課一齊做 考試前又一齊溫書
至少都拎到3.2 - 3.5

唔計英文
青衣同沙田SE每年第一年都quit 一班人
你點肯定自己入左SE唔係個d墊底炮灰

我寧願讀cee冇考試
交齊功課 gpa穩陣過3
輕鬆畢業 等收大學offer算
Osf 都肥就慘咗啲
因為呢科得A同F
30% ea 仲要online 考
平時交齊功課(啲功課仲要係送分任做)
跟住考Linux 嗰題,自己做多一兩次點都夠pass

反而我會排難度係smpqa > oot > dsa
Group project 就量力而為喇
啲老師好似著重排版多過字數咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞