[IVE]香港專業教育學院2022年入學攻略

962 回覆
23 Like 25 Dislike
要合資格讀HD開始既工作經驗先計
你3年都唔得明顯係合資格讀HD前既工作經驗黎
利申:十年FT工作經驗都唔得,原因上面
分明學校就係唔想學生exempt
開得SDD,不如開GE好過啦!
唔該晒
咁快諗住做精算師?
我竟然唔知道student forum係要一早報名嘅,以為到時walk in就得,結果冇得入場,錯過咗向學校提出reg科要求嘅機會
我唔甘心呢兩年都冇得reg科啊
on9仔
reg科有咩好處
我暫時諗到咁多:
1. 可以自己砌timetable
2. 可以選擇偏科或者咩都讀啲都得
3. 似返HKU SPACE CC、HKCC呢啲多啲
你必修科都係讀個堆
學校分班制 幫你排好晒
你自己排 reg唔到 或者冇位 讀唔到咁點算?
但係全港其他所有HD Asso都有選修科,睇見就眼紅
ive都有選修科架 有enrichment 我上個sem都有揀過
咁你一早揀第二間college讀唔得咩
IVE本身就唔預你選科
想reg科咪轉去讀cc space
我想問下點先為讀完個sem1 ?係出左成績表先計?
講到enrichment module,其實A類同類各一個真係太少,應該總共4-5個先得
考完exam
如果果科冇exam 就考試週完?
唔合格 retake 完合格,張 transcript 係咪會冇咗唔合格紀錄?
比吳宗錡條kam友搵到組員做project
請問呢到有冇讀HKDI/IVE(LWL)嘅?我想搵人組日研soc
好得閒咩
我學校好多老師都鍾意用Google Drive多過Microsoft OneDrive,但係學校依然淨係買Microsoft 365,唔買Google Workspace
我見呢個台冇THEi post,請問THEi嘢係唔係都係喺呢個post問?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞