[IVE]香港專業教育學院2022年入學攻略

962 回覆
23 Like 25 Dislike
我預估今個Sem GPA冇3.3,但係都想申請Sem 2爆cred,請問最遲幾時申請?點申請?
係咪讀過師兄 但係對我嚟講好困難
我係VTC 職專上來,讀咗兩個月IVE 已經唔知自己做乜,勉強讀落去冇幸福 ,連上堂基本嘢我都唔識
真係勉強冇幸福,我嗰班有個同學freerider得來又好似唔知要做啲咩,同佢同組等於做多份。
係我角度會覺得好麻煩,唔想讀就一早quit,或者假日溫下書都好。
但係佢角度諗又好似好慘,好多野唔識跟唔上,可能係當初期望同實際讀差太遠。
所以我寧願長痛,不如短痛 ,時間點都浪費咗 早啲認清自己讀唔到呢科 或者可能根本唔適合讀書。事後去諗我都係好事,早日放手,不要強求。
另外自認要求唔高,hd講到小學英文,肯講都算數。但一句都講唔出,9月到現在就sem尾都仲係上堂發呆咁款,成日問做咗啲咩。
好多present都要用英文嘅時候,自己唔努力嘗試用翻譯app,一味諗住靠同學寫稿,咩意見都唔講。
就算係你眼中groupmate好過你大把,但我地幫得你幾多次。
冇人肯同你同組嗰時你就應該要反省自己。
希望嗰位同學見到嘅話努力學英文,英文科下個sem都會有,同埋唔好拖累所有group present。
幫你係人情,唔幫你係天經地義。

我身邊有朋友都讀到一半覺得唔啱就放手,依家佢返工幾開心。
人各有志,你將來會搵到一個更適合嘅方向,到時再諗進修都唔遲
我都係呢科過來人,好明白點解有人想quit

我讀個屆好多人以為唔洗coding入呢科,sem1未搞好基本java,sem2 就黎個oop 又玩sql 炒唔少人

Sem3 地獄仲有個killer,去到yr2 成個課程先叫輕鬆d同埋叫讀反多d相關課程名既科
仲入咩ive
碌都碌到入去
[b]師兄加油 ,我都知道自己水平低,所以趁早認清事實。[b]
因為睇個科名真係以為唔洗打code
我都係中左伏,不過當年好在有班好同學一齊溫書操pp,勉強係d coding科拎個b
夜校?
IVE 專科D present真係幾搞笑,諗起個時同組有個同學英文差背唔到稿,臨present個時同呀sir講可唔可以睇住黎讀,之後呀sir話可以但會扣少少分,之後跟住落黎個幾組都照睇住讀比人扣分
讀之前本身做緊呢一行,之後諗住升職讀個hd 等自己增值下
對唔住,我會努力同時顧掂individual assignment同group project嘅
想問 IT524122 駛唔駛打CODE

想轉去讀
基本上IVE 所有既IT科都要打CODE,差在學得淺D定係深D

印象中除左SE, DSA, GSD之外,其他CODING都唔會掂得太深,肯操PP同埋記住上最後個堂都可以PASS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞