[DS141] 點做 linear regression?

164 回覆
28 Like 3 Dislike
其實好多書我都係睇pdf
通常我睇過鐘意先買
我唔想再回覆你
費事袋錢入你袋/教你

樓主張六常上次柒完
https://lihkg.com/thread/2951215/page/1
都仲係要繼續柒
亞氏保加症
個post好似係舊年dse放榜 outliers巴打開黎幫考生,唔講以為係拋書包大賽

亞氏保加症…喺社交溝通同埋人際關係上出現一啲發展障礙。

1. 社交困難:唔理解其他人嘅諗法或者驚同其他人接觸,所以冇乜朋友,容易自我中心、唔合群、較少同其他人有眼神接觸或身體接觸、甚至有時會做出唔恰當嘅社交行為而俾人排斥或整蠱[7]。

2. 溝通困難:唔識睇人眉頭眼額,或者識睇都唔理。只可以理解字面意思,導致冇乜溝通技巧,因此比較沉默寡言,唔識得用說話去表達自己

sor個post離左題
唔好喺度顧左右而言他啦, 你正面回應咗自己啲錯誤 + 柒頭離題言論先啦. 自稱 econ researcher + data scientist 但連基礎 numerical methods 都未搞掂.
我冇亞氏保加症
亦唔會歧視有亞氏保加症既人
我反而歧視 "歧視人" 既人

J痕巴打幾時出本econ theory 書比我學下野?
出書冇錢賺
其實choosing factors 呢篇都好出名下
我唔係喺學術界都知
話人show off / 拋書包
不如諗下自己點解冇睇過
由佢一入嚟就離題 佢喺好多 post 都會離題

講開書時 --> 問返你幾多 citation --> 介紹自己係 data scientist --> 分享自己做 ra 有幾多 citation 幾有影響力 --> share 唔知喺邊度搵返嚟嘅 maths note.

on9囝喺度求人認同自己能力同知識, 自卑到呢
https://lihkg.com/thread/3057306/page/3?post=56
J痕巴打關心我
我都關心佢啫
唔過份吖

你張六常日日上連登開Post 教人
但係concept 唔清
基本上係誤人子弟
咁我又有興趣你嘅睇法
想知啲人冇睇過其實又點呢?
quote 嚟 quote 去你都未解答到 inverse matrix 計咗響邊
發現 sdv 乜鳩中咗 3 樣亞氏保加特徵:
不懂使用有意義的言詞與人交往
用詞古怪,詞不達意,欠缺層次,對答不流暢
不善理解,尤其抽象的觀念
https://www.heephong.org/child-development-and-training/useful-advice/autism-spectrum-disorders/100041
sdvscuzd 又開始似自身經驗嚟論證其他人應該點樣 behave
只係一個包拗頸
其實我只係覆你而家已經有6 factors model
如果你覺得咁樣係"拋書包"既話
我覺得你不如諗下自己點解冇睇過

如果你唔覺得我講話有6 factors model係"拋書包"
咁當然冇睇過冇咩所謂
你有興趣就睇下囉
excel有data analysis Plug-in
入面有multiple regression
又開 naming 講其他人名, 但依家好明顯誤人子弟係你, 你未講清楚點樣 gradient descent 比 qr factorization 更好喎, 同時都未講清楚 inverse of gram matrix 計咗喺邊.
死兜爛兜, 開始連面子都唔要. 拋書包就拋書包啦, 我呢個 post 都拋書包架, 有咩可恥唔認?
其實張六常令我諗起舊燈既烏大龜
又開始誤解人地意思, 人地問 excel solver 唔係 data analysis 個 plug-in
又開始講兩個唔關事嘅人名, 又開始離題 立於不敗之地
依家冇人話你歧視亞氏保加症, 依家係懷疑你有亞氏保加症但諱疾忌醫, 依家冇人歧視你喎, 但唔歡迎你啫, 因為你離題得又鳩 up 錯
你唔需要顧左右而言他喎, 數學呢樣嘢好真, 啱就係啱, 錯就係錯, 你未答 inverse of gram 計咗喺邊度就亂咁話有計呢個 matrix, 咁係誤人子弟.
你唔想再覆我就唔好喺我嘅 post 出現, 由一開始都係自己覆人, 依家就話唔想覆. 唔想覆咪出去囉. 依家我問你 neural network 入面 boltzmann machine 點樣似 nested 嘅 GLM? 你好似迴避緊問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞