[DS141] 點做 linear regression?

164 回覆
28 Like 3 Dislike
冇 calculus course 讀咩野雞 stat master 呀? 講嚟聽下? thesis 係咩呀? 原來你咁冇料到喎
緊係唔係啦 on9 囝
柒咗就認啦傻閪
X = QR 咁計 inv(gram(X)) 係咩呀? 識唔識呀?
inv(gram(X)) = inv(t(R)*R) 咁 QR 做 least squares 有冇計過呢個 matrix 呀? 冇呀 on9. 仲突個龜頭出嚟俾我狙擊?
我點解要大叫? 你由一個 sample 去 guess population 嘅 opinion, 證明你唔識 hypothesis testing 啦. 柒咗就認啦, 自尊心要人地去認同? 仲突個龜頭出嚟幾好笑喎, 你啲嘢錯到七彩
又迴避問題啦, 睇你個款都冇讀 robust stat 俾我拋兩句大到, 得啖笑, 冇料扮四條
economics 唔係 science 呢啲眾所周知, 你講埋唔關事嘅嘢去兜真係好笑. 你答咗我 inverse matrix 計咗喺邊先.
sdvsvsdav: 我係唔識數學同 stat, 只係睇過少少 econometrics 上嚟扮代表
"自學數學" 以為自己天才, 上連登俾巴打笑到七彩
sdvsvsdav: 唔識計 flops 同 computational complexity, 基本 algorithm fail 都做到 data scientist
sdvsvsdav 付過 7-11 二百文酒錢,憤憤的躺下了,後來想:“現在的幾流 researcher 太不成話,沒聽過 6 factors model……”
想讀下computational 啲野,有咩書可以睇下
由數步驟數量開始
上手巴寶營
我俾唔到呢方面好嘅推薦
general: 基礎 online course (algorithms) + introduction to algorithms (最出名嗰本) 或 algorithms (sanjoy, 薄啲嗰本)
numerical: 我覺得 Matrix Computations (Golub and Van Loa) 好實用
唔洗睇曬嘅, 我都係睇咗唔知有冇一半
都唔好諗住用咩 gradient descent 去做普通 linear regression 咁弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞