[DS141] 點做 linear regression?

164 回覆
28 Like 3 Dislike
又開始自言自語, 都冇人問你睇 pdf 定買書. 你有嘢講就自己開 post 唔好喺小妹開嘅 post 度離題. 自言自語都係亞氏保加其中一種特徵, 盡早求醫啦傻鳩
我唔肯定solver冇有得㩒
(我估冇得直接㩒)
所以我直接recommend 我知既方法
你貼嘅書圖唔排除係自己揀過, 又點樣 argue 你自己睇嘅係咪工具書? 睇嚟你對論證方式有啲問題, 成日跌入邏輯謬誤
你唔肯定又點解覆呢? 好為人師就係咁解, 唔清楚可以直接答唔清楚
做咩咁驚暴露自己唔識啫? 想扮乜都識?
依家 #34 笑話王巴打講(佢作為)純數撚剩係識證條normal equation點嚟, 你又急不及待喺度 show-off gauss markov theorem 呀, blue 呀諸如此類, 你係咪真係咁驚人地覺得你唔識嘢? 你可以開 post 貼自己學歷喎, 咁樣大家都知你讀過書識寫字, 好似孔乙己咁.
睇多又有咩問題呢? 我好詳細咁講電腦上點運作, 至少高汁過你啲垃圾 show-off 回覆先
咁你答咗我 inverse 計咗喺邊先? 你喺任何一段 code 度摷到 inverse matrix 再講嘢. 我再重申係唔需要計 (X'X)^{-1} 呢個 matrix. 你個 statement 係錯. Closed form solution 咁寫唔代表電腦上係咁運作, 唔識嘢你可以收聲睇, 或者上一頁離開
其實基本野黎
show off基本野?

你教人之前
應該post自己cv 先啦
下,好明顯當時語境唔係討論緊最新研究係咩,而係大學一般會學到嘅嘢對實戰嘅用處

你嘅邏輯都幾有趣,人地係個唔關事嘅情況冇講你識嘅嘢係等於唔識/人地冇睇過? 留個言難道要討論6-factor係咪最新? 要列明晒HK, zhang, hou, koijen, nagel, martin...等等新嘢等你定奪左先可以make同一個point?
咁誤咗喺邊呢? 你冇答喎. 依家我講普通 linear regression (即係 OLS) 係唔洗 gradient descent 我貼埋 code 證明係用 QR factorization 或者 SVD. 誤人子弟係你, solve normal equation 都俾你扯到去 BFGS, 證明你唔熟 least squares problem
我呢個 post 係 share 自己覺得有意思嘅嘢,
你教人之前
應該post自己cv 先啦

嘅 argument 喺邊呢? 首先你點論證我呢個 post 係教人, 第二教人同 post cv 嘅關係? 你中學老師第一堂有冇 post cv 呢? 顯然你對教育都唔熟悉. 其次係基本嘢並唔代表你冇 show-off, 對純數撚 Gauss-markov theorem 同 unbiasedness 點樣喺基本嘢呢? 呢樣恰恰就證明咗你鍾意 show-off 同埋離題
背後都係行緊呢堆嘢, 留意返呢個 post 係 ds141 系列, 分享小妹 data science 相關嘅舊 notes. 唔想睇可以上一頁
data analysis add in 個multiple regression有max number of x variables既限制
不過一般small dataset 應該冇呢個問題
人地嘅意思係 講緊唔洗搞咁多, 應用層面唔洗睇我呢個 post, 呢點小妹認同, 所以咪寫明 ds141 系列
你就開始離題啦, 不如話電腦有 ram 限制埋 design matrix 最大幾多啦 呢點證明咗你鍾意 show-off
所以excel 做regression 都有限制
另一個問題我未屌你嘅係, '基本' 係因人而異, 對你覆嗰位巴打唔一定係基本嘢, 你用基本嘢對行外人 show-off, 證明咗你其實想拋書包俾人認同你識嘢. 其實你要我認同你都得嘅 我望在你有精神病份上會可憐吓你
不如話用電腦做 regression 都有限制, 你個主張好明顯係用咩 device/software 都可以咁講, 即係冇營養嘅垃圾 comment, 咁不如請你離開啦傻閪
"對純數撚 Gauss-markov theorem 同 unbiasedness 點樣喺基本嘢呢"
本科讀STAT 或ECON 都識啦
本身呢個 post 只係我拎舊 notes 嚟拋書包嘅啫, 遲早都由佢沉, 既然 sdvsvuvuvs 咁鍾意泥漿摔角, 我都可以陪你一戰嘅
又開始文盲啦, 你解釋咗純數撚先. 唔好離題.
"對純數撚 Gauss-markov theorem 同 unbiasedness 點樣喺基本嘢呢"
唔知 newton-raphson method also known as newton method?
https://en.wikipedia.org/wiki/Newton%27s_method
你 numerical 底真係咁差?
咁當然冇睇過冇咩所謂
我覺得你不如諗下自己點解冇睇過

冇所謂又要諗下點解? 你邏輯混亂喎傻鳩 sdv, 咁冇所謂嘅嘢又點解需要諗點解呢? 你答咗小妹先, 唔好顧左右而言他
依家我問純數撚喎, Gauss-markov theorem 同 unbiasedness 點樣喺大學純數嘅課程作為基本嘢呢?
缺乏同理心係亞氏保加其中一種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞