我發現入生最重要既課程 學校全部都唔會教

262 回覆
2251 Like 85 Dislike
成人世界就係虛偽
講真話既好似侵咁
會比人話係狂人同顛佬
乜都要教咩…
學校係教你基本認字等
好多野唔係要人教 係靠經歷得返嚟
教你屌閪 唔同即時同你配對條女比你屌咩
樓主係校長會點做
父乜撚嘢母責任
父母有咩資格講心理學
有幾多父母識 entrepreneurship
有幾多父母肯講性教育

靠父母食得屎啦

畀着我我寧願中三就分流學生,拿拿淋搞職業導向同學術分流
人地講緊應該要普及教育
你就話可以自學
即刻駁嘴啲frd 黎

點應對生死 焦慮呢啲根本連成年人都未必notice到自己唔識 你仲話叫個中學生自己google
樓主都未講由細到老師/家人都話要讀好書入大學依個觀念

仲有小學/童軍灌輸嘅紀律

教育係最好嘅方法去令人民做狗,依個道理各國政府/各大上市公司都知,所以佢地先開學校
但咁嘅話對於老師嘅要求係極高
回歸基本 / 常識

一生人咩係最重要 / 要面對?

搵食
- 搵多D唔同行業人士係課堂講下 career path
- 經常搵start up 返黎分享 當初點開始start up, even 失敗都可以
- 教開一間公司既流程, 做數, SEO, 稅項呢D最基本要點做

等學生慢慢係學習中搵到之後既方向

投資
由初中開始可以試下開模擬倉比學生玩,積分最高可組校隊
even 可以拎學校一部份資金開真倉都冇問題,可以歡迎同學討論 / 賺錢有獎學金 感受下咩係真正資本主義
分享下D 失敗同學 CASE, 炒牛熊 / CRYPTO 清零
等同學有心理準備,唔洗第日大個炒輸先去跳樓

2性關係
可以叫同學試下開 TINDER ACC, 分享下大家有咩特別經歷
叫D 上左大學 既CHING 分享下 U LIFE 既性生活

生死
可以請急症急生 / ICU醫生分享下咩叫死亡? 駁晒喉唔死 又算唔算活著
参觀老人院/ 殯葬行業 了解生老病死
有試過親友離別既同學可以多D分享 同學再可以討論

情緒

由細開始就要教育咩叫情緒,同埋有情緒問題唔好怕開口
由細開始就教MINDFULESS 同一日一打座

其實要做可以好多野做 人生點樣走 都好比一舊電池精彩
點樣維持兩性關係又唔教
職場生存之道又唔教
面對生離死別又唔教
係邊啲學校
咁好
搵唔搵到錢唔係重點 重點係因材施教
而家既制度係要求通才
但根本上專材先係對世界貢獻最多
通才只係社會奴隸
專才唔係唔好
但係讀得黎可能個巿場又改變D 課程OUT 左
好似IT咁
你期待班教蓄會教到d咩
2 :兩性關係自小教育好重要,一味打壓,大個真係完全唔識點同女性溝通,尤其男仔
除咗2之外10幾歲嘅𡃁仔邊聽得明
普通人洗咩咁深呀心理學
係自由世界生活就COMMON SENSE
大灣區生活就森林法則
識呢D就夠行走江湖
父權廢老:男人喊乜鳩呀,咁多嗲死乸型
唔識嘢普通人:做乜要成日唔開心,其實都係你自己腦入面嘅諗法

靠普通人真係可以去自殺
有料自然會學到 唔通開科溝女學比你上堂?
1:係大學課程 emba 果d
公道啲講句

你搵老師依啲一世人都係學校渡過的物種去教社會知識

你敢聽佢哋都唔敢教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞