我發現入生最重要既課程 學校全部都唔會教

262 回覆
2251 Like 85 Dislike
有啲道理
又冇咁耐嘅
唔打得 唔閙得 以前真係老師地位好高好高
唔做知識工廠做咩
學校=社會最反教育嘅地方
當年沒網絡輔助就沒得簡 依家真係有得用唔識用
證明你無返學
對死亡無限恐懼係存在係DNA,冇乜嘢好教
你唔驚,只係因為你自以為唔驚,你將嘗試製造某啲symbolic immortality, 係一本好出名嘅書denial of death 有講
大部份人都冇辦法正視死亡,我地好快就建立完整嘅逃避機制,包括信仰、愛國、從政、養育下一代、視下一代為自己嘅延續,甚至係成為球迷,都係為左減輕自己對死亡嘅恐懼,只係你自己唔知
有興趣可以自己google.

而講到成為資本家,有一次有人問elon musk 有乜嘢想講嚟鼓勵下準備創業嘅人
佢答:如果你需要鼓勵,咁你唔好創業了。
要講嘅係,創業成為資本家係性格主導,而有成為資本家性格嘅人,都會好自發學習呢一切知識。
到時學校教創業,你又會批評:九成半人都係打工仔,教全世界創業嚟做乜?
唔洗捱窮= 成功?
直接call g
咪就係
唔算
只要你認清死亡只係過程 唔係結果 咁恐懼只要會減少
人要對死亡恐懼減低 先可以真正活在當下 勇往直前

而做生意唔係要教你點先做得成功
但好明顯而家教育係避談 完全唔會提及
講多小小,一個人從政,希望改變後世,永遠記得佢,咁佢就可以有symbolic immortality, 肉身雖然死左,但係佢有留低永恆嘅嘢
愛國都一樣,你覺得你為國家活,咁樣你雖然死左,但國家係包含左你係入面繼續千秋萬代。
至於宗教更加唔洗講,係希望製造actual immortality, 個個會上天堂,輪迴。
一見到呢類topic 就會諗起呢張圖

不過香港似乎到最後都係讀書考試
畢業番緊第2年工 上個月個個都話要交稅但我收唔到。先知要打去問要報稅剩
學校教埋d中英數常出尼社會一樣都用唔著。有用個d日常知識教都唔教
呢個係觀點問題
點解死亡係過程,唔係結果?
既然我最後都會死,歸於虛無,點解要勇往直前?
無數哲學家都諗唔通嘅問題,你自己有個覺得feel good嘅想法,就要教晒俾全人類?
你只係自以為有好正確嘅人生生死觀,實際上你從來冇認真思考過
畢業前直接配對啦
要嘅咩
以前都係稅局自動寄黎
學校有教的都係廢嘢
係 需要由你幫手係連登講解
早排俾社工逼死嗰對les couple表示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞