我發現入生最重要既課程 學校全部都唔會教

262 回覆
2251 Like 85 Dislike
區塊鏈 同 加密貨幣其實印咗喺人類嘅DNA入面
政府打壓or scam都係一時

正如人類世界末日重新黎多次
都一樣會發明用火,電燈,汽車一樣

區塊鏈係將人類帶去另外一個文明
好似當年人類發明語言 耕種 蒸氣機咁
慢慢將人類進入虛擬世界同A I結合
社會結構亦會慢慢去國家化

將來甚至乎會用來發展出星際文明

可能你覺得我9up 但我相信以上嘅嘢唔使20年可以做到

第時一粒比特幣 已經足夠一個家庭唔需要工作
笑死

學校都冇教blockchain
父母靠父母 父母靠父母
古代既帝王之術就係教人點樣弄權 操控奴隸

黎到現代 當權者只係變左招 教你要上進 要安份守己 做隻訴求只有返工既豬
靠父母我捱緊窮
睇書睇下成功既人點講,自己思考下岩唔岩自己用
得華人世界嘅教育係咁啫
以前只有女生先有得學家政

男要學木工

個人prefer家政
“You want to associate with people that are better than you are,” he says. “And you want to have the right heroes.”

“Obviously, you can't pick your parents,” he adds. “They're going to have an enormous influence on you. But you don't get a choice on that. But you get choices, as you go down the line. Who you admire, who you want to copy.”

WARREN BUFFETT
https://finance.yahoo.com/news/berkshire-hathaway-warren-buffett-life-advice-180358959.html
邏輯 謬誤呢
連登啲罵戰
成日打稻草人, 扣帽子都扣死
有罪推定, 未做已經比人屈死

SORRY 連學嘅資格都無
一般人無咩資格讀書識字
唔好FF 咁多
年經
E d 9 up 野。每年都有中二病 沖出來講
都講咗幾百年
閣下點成功法?
收皮喇 而家升旗 國民教育 就有時間
講下人生道理 一生受用 就無時間
古代嘅教育仲好過宜家
以前只有貴族&富家子弟先有資格讀書,所以教學質素好好,而且多數係一對一
基本上讀得書嘅都係人生贏家嚟
留明
唔教你扯旗做小粉紅係無得撈
我明你講咩 即係要鼓勵學生從小上連登
1. 時代進步下,所謂「基礎」嘅定義會隨時間推移而進步,就好似50年前大學生好稀有,依家大學係「基礎」。而香港嘅「基礎」教育無隨住時間進步,甚至係退步,仲係專注喺垃圾語文同術科,完全無諗過喺未來 50 年,啲細路需要咩喺呢個社會生存。

2. 屌西咪屌西,天性本能。就係因為過往辯論左咁多年,都唔見得有咩成果,不如直接落場教,浪費時間討論根本對實際教育毫無幫助。

3. 「其實係有教」,老實講,我到讀完大學,都未喺任何一個老師口中聽過「生老病死其實好平常」呢句嘢,更唔好講話深入討論。「教完就對死亡唔恐懼,咁樣個社會更恐怖」邏輯上好似唔係好通。

4. 日日有學生跳樓,為學業為感情。學校啲垃圾社工打份工帶頭報警推學生去死,學生依然咁憎學校,咁憎教畜。唔單止做唔到「照顧情緒病學生」,更加無改善到學生有情緒病嘅源頭
老師都搞唔掂自己
邊會識教
教育局就教國家安全
講人生道理班中學雞只會覺得悶
唔理你
到出到嚟先會發覺:
學校隻死廢老原來有時是對的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞