我發現入生最重要既課程 學校全部都唔會教

262 回覆
2251 Like 85 Dislike
背野基本啦 如果你係我同學建議open book 真係即刻同你開拖

背晒啲野就可以溝女打波 要我咁辛苦jomud9

如果背野都唔掂 咪喺度幻想分析就會高分啦
兩性相處關係本身就係好subtle 嘅社會規則,根本冇可能教到
好似職場潛規則/辦公室政治咁
好重要,但有得教嗎?
我畀你負責編寫兩性關係教材,除左互相尊重仲可以講乜?
其實情緒真係睇老師

我以前有個教英文miss, 上堂成日話公開試冇用, 叫啲同學放鬆啲, 人生咁長, 讀唔成書冇咩大不了,要揾自己既興趣。

到而家做左咁多年野先明,公開試真係唔重要

其實基本邏輯同謬誤,教嘅只係同你講咁樣叫滑坡,咁樣叫套套,但一個邏輯清晰嘅人根本唔需要學過已經可以spot 到邏輯問題
而要訓練清晰邏輯,數學本身已經做得唔錯
事發上好多學過基本邏輯嘅人每次引用乜鳩滑坡、證偽,全部都錯鳩晒,教完都係錯。
笑撚死
香港人就係呀個個都好似你自大狂到不得了

反叛時期同啲靚仔講人生道理? 靚仔一句就收你皮啦
所謂社會規則咪又係實踐得嚟 唔係咩叫 socialization? 直接實踐 大家同同學溝通多啲 玩多啲 啲已經識呢所謂subtle rule/潛規則嘅老師一齊打成一片 咁咪教到互相尊重 又教到規則囉

依家啲傻閪老師日日高高再上 咩到話罰 大佬你邊位?我老母立稅出撚緊糧養你 你邊位有資格罰人 有上下之分就唔好講互相尊重啦 嗰啲叫學生奶老師 員工奶老細
創業真係冇教
趁後生真係要試下創業
淨係教讀咩科將來做咩工
仇男 操重野男人做
男人要養老婆屋企人
點解無提到?
女人先係人?
學校正正係工業革命嘅產物,唔教你做奴隸唔通教你做主人食佢塊餅?
啱呀,本身返學就係透過實踐學習兩性相處
咁至於個老師點對待學生,就同課程冇咩關係嘅
要面對現實 回歸社會現實情況

講而家性係平常 同事都要尊重性保守人士
唔係鼓勵濫交 但如果選擇經常同唔同人扑野有咩要注意 e.g 偷拍 , 勒索 呢d 唔係只focus 性病

講下社會上ptgf , pay 床 風氣 等等
討論下有咩風險

而家d 女 細細個就出黎做 早d 討論同認識都冇問題
依家30條友坐喺班房單向聽書 6個鐘 實際小息食飯相處時間兩個鐘 你認為邊方面係實踐緊?
批判思考
總結 你死你事
國際學校同埋歐洲教育會著重個人發展
相反香港既教育制度就係製造一部部機械
你中學真係算係咁,啲宗教學校只係會教性器官各部位嘅名稱
聽過有啲傳統sister school 嘅science 老師會叫啲同學自己返屋企睇,讀完啲名就算
倫敦金 點數黨 層壓式 假中醫 飯腳 邪教等呢啲社會陷阱就真係要加入教程

到2022呢班撚樣仲搵到食 間唔中仲有人被騙上新聞
隨住人類文明進步,教育都要跟得上

唔係生出黎既新一代只係一舊舊活生生既電池
Career Path呢啲野根本小學就要教,直接影響第時點讀書。但完全無人教

個個都幻想啲學生係全能,科科都咁高分先啱。學生能力有限更加要識取捨
呢啲無得教,廢柴一世都係廢柴
慶幸自己中學嗰陣啲老師都係好人
好多人生道理都係嘅嗰陣開始慢慢體會到
理財都好重要

大把人投資輸到
要花幾年時間先追得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞