我發現入生最重要既課程 學校全部都唔會教

262 回覆
2251 Like 85 Dislike
1其實冇得教,你讀完6年DSE加4年大學,出到嚟先知道可以網上拍片,只要搵啱話題,吸引到一大班人,原來可以搵大錢,讀書時唔通教你點經營一個channel?甚至教你點捕捉一個新冒起嘅搵錢方法?啲教授自己都做唔到啦
淨係2 兩性關係 班阿sir miss自己都可能一團糟 同埋呢啲嘢點有人教到你乜叫正確 靠自己體會同領悟
咁不如返少D 學
學晒D字後 其他自學算

我反而覺得呢D人生最核心既人先應該有人帶出黎同討論

而知識呢D野可以自己上網學
諗下教你果班咩人先得
個個讀完大學就出嚟教書
我又覺得有d野係冇得教,但學校提供左一個環境
搵食:讀書寫字常識
屌西:的確唔夠,比我做特首一定行日本果套要老師上堂示範
生死:宗教算唔算
情緒:同同學相處,學校就係社會縮影
武士精神 輸左就切腹
做緊

出到社會先睇自己做化

學歷只等於入場券
所以學校係教價值觀
Why not both?
搵食,邊個敢畀咁大既希望你中學雞學完 個個都話創業 邊個打工,有心有頭腦做既根本唔駛喺學校就學到
入生
問題好多人連舊電池都唔識做
我覺得學校最終目的係教識你有基礎能力去主動學習
而樓主講個d除左做生意 其他都同意
但到學校教個時 又要搵d咩人先有資格教
生死陣係從佛教思想講 都可以講6-7年,仲未講計其他切入點去睇生死,教果個都未必夠料啦
成班老師講一套做一套
越教越令人反社會

通識老師講環保 可持續發展
佢屋企到學校路程5-10分鐘
但佢日日搭的士返學

基督教學校講乜鳩原諒人七十個七次
但班老師好似食撚咗屎咁
日日都燥底鬧學生 罰學生
再過份啲拎鉸剪 剪你前陰

教育下啲老師先啦
//4. 情緒
但冇學校由細教大家可以做 mindfulness / meditation 呢D去搵返內心平靜//

唔係 之前聽電台依家本身有學校會朝早上堂前做mindfulness
但之後唔知疫情啲濕9政策 要學生唔知整乜9 之後先cut咗
正正我就面對緊
左邊個同事抑鬱爆發啪安眠藥自殺入咗院,右邊個同事剛失戀喊生喊死中,同工作無關但影響工作。直接中哂你所講嘅4樣嘢
唔係怪佢地,係講緊樓主你講嘅幾樣嘢係勁基本,隨手可見,同生活/工作息息相關。
呢D 自己父母教啦
就算養隻狗都會關心佢心理上發展

但學校/訂立教育既人 跟本當人奴隸
講經咩 真係教你都唔會聽啦屌
3.唔恐懼死亡點解會令社會更恐怖?死亡係一個人必經嘅過程,無論自己同身邊人同寵物都有死亡嘅一日,與其恐懼,將佢轉化爲接受同珍惜我覺得會更加好
根本啲老師自己情緒都有問題
點教你控制呀

生死喱樣野 我覺得如果要學識珍惜生命
最簡單就係俾啲細路養寵物

做野就好明顯係教你點成為齒輪
去服從紀律 所以咪咁多校規 又要逼你著校服😂
少少創意都扼殺埋你
叫你作文就要限你主題 咁根本唔係你想寫既野你又點寫得出嚟、要強逼你做冇共嗚既事
1 冇得教/已經間接教緊
唔通真係賺夠想比其他人都賺下咩
個老師識教人賺錢咁佢都唔洗做老師了
佢某程度上 正經教好佢果科
咁佢已經幫緊你去考到啲高學歷工種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞