我發現入生最重要既課程 學校全部都唔會教

262 回覆
2251 Like 85 Dislike
樓豬算唔算港孩

乜都要人餵
學校用黎提供就業機會 同埋浪費大家時間 唔好周圍去
同埋冇教點填報稅表。。。。
校規先on9
教既人都係on9比人洗左腦
跟住就去洗其他人腦

Btw 樓主你知得太多
We are watch you
因為呢個世界所有野都被d精英設計好哂
個遊戲規則同玩法就係咁

即使你清醒知道有問題
什至唔合理
其實你都係改變唔到d乜

如果你嘗試去改變 仲會比人話你唔”正常”
仲有理財
老師本身都缺乏社會經驗,人生歴練,點教你?
學校得把口咋嘛
9成9老師都無仁義禮智
係,教育港豬做奴隸就是他們的目標
中文背個堆範文先好
如果唔係你條廢柴十分一滴墨水都無
仲有what is money都唔會教
你應該剩係著眼到我講自學, 都係即刻駁嘴2.0
我已經提及左所有人生議題/生活上需要的技能, 樣樣你一聽就覺得都需要, 又擺落去中學教? 去做外國個種放養教育囉, 間間中學跟政府個套填鴨你塞俾我睇? 又教後生點面對生死, 情緒問題, 聽得入腦有幾多, 倒不如攝個時間俾樹窿電話/ 搵專業人士的呼籲, 或者叫班主任逐個見一次傾下計咪算數

點面對生死你話連成年人都未必notice到已經證明呢啲議題係幾咁深奧, 邊個唔係靠google, 病左個個都查自己係咪中招啦, 咁深的野又要教到你識? 你都真係幾即刻駁嘴, 唔知講緊乜野可以實作係普及教育的體制入面, 理想主義啲fd? 就係因為呢啲咁的野, 搞到大學都攝一科要教人寫cv

要講緊係口響,請邊個邊個黎講talk, 開課程教, talk邊個唔係訓教渡過, 自認早熟次次認真聽哂咪巴閉, 過百間學校你請專業人士黎講囉, 人地又要願意又係另一個問題, 到時仲缺人過醫院都似
香港最核心價值

呢樣嘢完全冇教過
喺香港住
呢樣嘢跟你一世

跟本係一世人必修課程之一
學校可以請guests搞webinar或者sharings嘅

有興趣創業嘅咪聽
想穩陣打工嘅咪訓
老師都可屌學生妹,點解我們不可
你唔做好人上面啲仆街點樣操控勞役你
真正先秦時嘅仁義禮智其實係教人對抗不公、鄙視無能者同極權,意識其實幾兇狠下;不過由漢代開始就扭曲晒。

有冇用,其實真係睇個別老師本身識唔識、以及識唔識教,我比較好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞