IT討論區(167) - 切勿做爛市

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
仲要分是咪3大
非3大應該再減1k
有 依家得返兩日
Junior Software Engineer
VOLANT TRADING

有無勇者報linkedin見啲人個個bg勁到cls
u grad + 白紙 係咪要cs/it degree先得
其實係

我以為 u grad = CS degree grad

如果無,先減1-2k囉。

之後按情況(公司好壞、工作量….等),自己只向上調整
呢個ugrad係三大CS grad標準黎
非三大減返1-2k差唔多
間野勁的
仲減1-2k

之前個18k,都唔知幾多年無改

非三大 IT degree grad一律至少要22k

上面班人 都唔知係咪上哂岸 起到水人

一係可能仲讀緊year1-2
得罪講句 收撚皮啦 啊F巴
你叫非三大既人叫價22k我覺得好合理
但係你話做爛市價係22k就收收皮先
現實就係非三大如poly cs上年mean跌剩20.5k
咁就算比人壓完得20-21k又點做爛市啊 咪正常範圍囉
係要用一種眾人皆醉我獨醒 好似做緊聖母黎拯救世人咁既口吻真係好煩

我就今年grad既大中細 vendor/in-house offer都收過 唔知你又係咩年份grad令你得出依家fg最低價有咁高?
有冇it位係得bba degree都可以入行架?
唔好怪樓主啦 其實佢仲係小學生黎
我係佢表哥 唔係好親個隻
佢有少少低智個d唔好講啦
佢讀特殊學校個d都無謂提
不過大家放過佢啦 佢仲係讀緊小三
佢老豆老母都好辛苦 要照顧樓主
佢細細個已經食雞唔食雞皮 食橙食埋橙皮
我代佢係呢度向大家道歉一聲
咁下個post改番
一定唔好揀software developer 類。

因為次次interview,Data Structure & Algorithm code test會搞死你。

BBA我覺得Data Analyst位幾合適既,入銀行做DA都唔差,係做既野膠膠地,砌下dashboard 咁就算。即使interview有code test,黎黎去去都係 比個dataset 你,之後叫你搵data insight,interview code test 無software developer 咁大路,易掌握。
巴打 想問吓我非三大 連八大都唔係嘅u grad白紙 cs degree 正常價係幾多 定係都係跟返非三大嘅價
18-22係fair price
HA內定多
7-9年
SAP
25K
呢個人係咁
唔識又要扮識
識少少就扮熟
講真佢淨係識得對住d code
一對人睇佢d字都覺得痴q線
咪玩啦ching
你咁樣害緊啲FG咋
IT degree最低價寫20k 都ok, 竟然仲寫到22k
10年前係咁賤價。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞