IT討論區(167) - 切勿做爛市

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
砌PowerPoint先有前途呀

入銀行做DA,一般25k起步。DBS個啲細銀行 都出到依啲價。HSBC個啲更高,去到30k+。

做到Data Analytic Team Leader,直情出到60k+。你睇下依到幾多人打生打死 係咁debug,60k都可能未有。

如果你唔打算做tech野,同埋打算起香港做落去,DA其實唔差。我見啲frds做DA,人工仲高過做dev。

Btw, i am biased。依加係咁,唔代表將來係。
你對比外國 就明

人地外國大廠 我見 玩到unstructured data,個data量仲要好大。人地外國啲tech好新。玩到Databricks, SnowFlake, Data Lake,用緊Distributed Computing。

香港呢?Hadoop? Apache Hive? OracleDB? 香港都有新tech,但普及性 唔夠外國高。

香港好多企業 都唔夠data。一係 夠data個啲 仲用緊old tech(香港銀行個啲)。

加拿大DE人工 仲要好高

睇透哂。去外國 更美好
香港成個pool太細,睇透左,做左排DS轉返做code狗
銀行仲用緊sas
而家好多公司都係咁
又code test 又問好多假設性問題 又要見成3-4次
煩到嘔 但佢又唔會睇你以前D project 好似GitHub個D咁
好撚ON9
比著我 問下你做過咩project 用過咩framework lib 點organize D folder/func/files 點handle testcase cicd 點organize UI 等等
實際好多
宜家做緊間嘢,無wfh見3-4次都唔會去in啦,我in之前問會分幾日,多過兩round就話唔得閒
同你差唔多 不過我係本身寫web app轉左去玩cloud就變左
起成條data pipeline + bi report 😂 我諗香港應該做得IT嘅 好多都係咁嘅情況
8月仲揾唔揾到工,想裸辭
邊自學邊搵工囉
我嚟?有無task?
無call
真。in咁撚多輪,唔講仲以為請緊人整火箭
哂大家時間
最on9係in完話仲有second in曬人al
屌乜公司?係咪同事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞