IT討論區(167) - 切勿做爛市

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
考埋

但我係視覺動物,Azure 個portal design 簡單易用啲,先推Azure。

但如果係功能性,就AWS齊啲。Azure有時會將啲services落架,eg. Azure ML Studio, Azure BlockChain Service。

最近都諗緊 要唔要轉番AWS

但見好多美國公司,eg Twitter 行緊Hybrid Cloud。黎緊學下點樣砌一個Hybrid cloud (Azure + AWS)

但最近見到一單新聞好似話 啲Cloud providers 限制緊hybrid cloud strategy,原因想避免自己啲customers去競爭對手。

分分鐘hybrid cloud 唔係一個trend。

同埋見到唔多人討論點樣implement hybrid cloud strategy。分分鐘 唔知點搞好。
好正常姐。

大家都想請the best candidate。

問A,A識得5樣野。
問B,B識得10樣野。

同樣價錢,一定會請B

但最尾sell你冷門野,即係意味佢地都想請你
我唔想去囉,同job ad不符,冷門都撲街
又話IT好渴市 見工仲問勁多嘢
依啲一物換一物 黎架姐

唔想要既工,咁你就要 寫高啲expected salary,做精神賠償。

如果佢地都出到個價,咁其實都okay。tech係old啲。但下份工可以再叫高啲價喎
唔渴我
證明渴嘅係 20k萬能俠
做緊萬能俠

香港DS要做埋DE。
香港既DE要做埋DA/DS。成日見到啲job skills下面寫PowerBI/ Tableau preferred。依加撈埋Database Admin同CI/CD DevOps個飯。

7-8個tech lead輪姦
聽見都攰…
我覺得 香港做data好似無出路

香港做DevOps 搞distributed system好似仲大出路。
3x k 都咁
見完工都唔想返
咁嘅人工都唔expect 會請到啲識到好深入嘅人啦下話
仲要咁多人輪姦
IT 3寶黎
點會冇前途
入到去做都係俾呢7-8個人輪姦
no call
Java C++ 唔會死
C#就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞