IT討論區(167) - 切勿做爛市

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
即係點
屌你老味
浪費青春
我in人都會問類似問題, 不過加埋setTimeout.
至今好似in過4-5個人, 包括差唔多30歲既算係senior都未有人答到完整答案 (即係答到正確output加知道點解).
其實好難咩?
佢有時會叫你比個reference person, 同佢phone in ,了解一下你既工作狀況

不過唔係次次都要,我都係第一次比佢哋sell果陣係咁。fg應該唔洗reference person
agent 狗扮上菜
得你一間agent ?
我係唔撚比你咪唔好請囉
如果齋做幾個月試吓屌唔屌得過
好差?
叫我做個JavaScript test
做完攞咗99th percentile
然後同我講無工比我in
咁叫我做黎把撚
即係點 你冇過probation?
唔關performance事
一係佢cut 筆直搵你開刀, 一係就請到個更平/佢覺得更勁既人
垃圾公司你都做
如果只係寫下web service, 只要唔濫用global variable其實好少會係code層面爆race condition既bug. Race condition既問題9成以上係DB度加個row version就搞得, 至少好少會有data corruption既問題.
Backend更加常見既問題係絕大部分人甚至公司係冇resiliency既sense, 例如玩microservice唔考慮隻message broker瓜左既情況.
點分software engineer 同 web developer?
web developer廢啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞