【亂禁寫】《與學生妹搭黨鐵尾班車入屯瞞...咁就出事》(13)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
加咁多
食雞翼尖算啦
就快有文
整雞翼先

上回講到已經唔輪到細蚊佢哋話留唔留低!
想走係可以嘅~啲物資都俾人收起晒~咪走囉~
細蚊都冇辦法喇...只好留低囉...
納入阿Jill嗰隊,就跟阿Jill行去安頓~
跟住阿Jill行返出去,一路上都聽到有槍聲!
喺好遠!唔知邊度傳過嚟!
然後又見到啲舖頭都有人,又有啲物資!
啲人都好似好攰!冇乜精神咁!
阿Jill帶到去一間舖仔,喺啲紙皮箱摷咗啲小朋友衣物俾嘉惠換~
細蚊同Chris就擰轉身迴避啦!
細蚊問Chris跟住阿Jill真係好咩?
Chris只係覺得難得搵返細妹,唔想再失去佢!
咁都冇計啦...唔留都唔知去得邊...
阿Jill同Cherry幫嘉惠換好衫,睇起上嚟都幾啱身~
阿Jill將嘉惠件病人衫放埋一邊:「你哋曾經去過醫院?」
『係吖...早兩晚...』早兩晚...仲有Angela...
Chris指指佢哋:「我都係喺醫院遇到佢哋...」
「哦...」阿Jill點點頭,再喺啲紙皮箱摷摷,「聽講醫院裡面有啲奇怪嘢...」
Chris就接住問:「你係指個女仔?你哋都知?」
阿Jill邊摷摷紙皮邊點點頭:「拎武士刀嘅長白髮女仔...我都係聽報告得知...唔使諗住喺我身上套到啲乜詳情...我知嘅唔係好多...只係叫我哋唔好接近醫院...唔好去冒險...」
『乜都話唔好去冒險...咪搞到好似而家咁囉...』細蚊冷眼打量住阿Jill...
阿Jill拎住兩支水,同一條生命麵包:「你知我哋而家啲咩?」
『資源短缺~又唔敢搵資源返嚟~』照頭先嘅觀察...明顯啦~
阿Jill放好兩支水同條生命麵包喺檯面:「一日最衰都係班狗!」
嗯?一日最衰係班狗?唔係第一日知啦吓話?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

阿Jill指指檯上嘅生命麵包同水:「食啲嘢先啦...雖然唔係好夠分...」

我同Chris都打量住檯上包生命麵包...同兩支水...

資源真係咁短缺?要捱生命麵包咁慘?

我拎起支水...遞俾Cherry...

Cherry接過支水...打開蓋後就遞俾嘉惠飲...

Chris就拎起塊生命麵包:「究竟你哋同班狗有咩關係?」

係咯...講起上嚟又有啲好奇...

頭先聽阿祖嘅口吻...就覺得佢哋係有啲關係...
「講起上嚟...」阿Jill都拎起塊生命麵包,擰擰頭,「班狗本來就唔係駐守大興嗰間狗屋嘅...都係喺出面返入嚟...」

原來班狗都係喺出面返入嚟...

阿Jill唔講嘅話,我初初真係以為班狗本來就係駐守大興間狗屋㗎!

阿Jill咬住塊生命麵包講:「我哋本來係無分彼此...」

Chris就爭住質問:「你哋竟然會同班狗無分彼此?!你一直都好憎狗㗎!」

「我係好憎狗...」阿Jill無奈咁擰擰頭,「但大家都喺一個咁奇怪又危機四伏嘅環境之下...都要合作㗎啦...喂...你唔好講到好似好了解我咁啦...我真係唔認你㗎!」

Chris捉住阿Jill隻手:「你係我細妹嚟㗎!」

阿Jill一手就Fing開Chris隻手:「我都話我冇阿哥㗎咯!唔好搏懵呀!」
Chris勁緊張:「我又點會搏自己細妹懵呀?」

阿Jill又嬲嬲地咁:「我冇阿哥呀!我冇阿哥呀!」

『好喇好喇...』我都係Stop Stop佢哋,『而家爭論嚟都冇意思...都係講返重要嘢先啦...』

嘉惠都咬住塊生命麵包點點頭~

你睇~小妹妹都懂事過你哋~

阿Jill就繼續講:「喺我仲未嚟到呢邊之前,大家都係一齊行動...分配好工作...」

一齊行動...又有咩工作要分配?
阿Jill對Chris都有啲戒心咁:「聽阿祖講...因為班狗有訓練...比較有經驗...聽佢哋講比較有利...」

Cherry冷言冷語:「佢哋就梗係有經驗啦...」

啱吖啱吖...殺害平民百姓最有經驗吖嘛!

阿Jill同Chris都點點頭...大家都完全理解Cherry嘅意思...

阿Jill繼續講:「阿祖話既然可以利用到班狗...就梗係好好咁利用...」

利用班狗?真係利用到咩?

我都拎塊生命麵包俾Cherry...自己又拎一塊...

阿Jill就繼續講:「不過到我嚟到呢邊之後...物資都開始緊張...」

『喺你嚟到之後?』即係...呢個幾月?
「嚴格嚟講...」阿Jill諗一諗,「應該喺我嚟到之前...再早少少之前...嚟到呢邊嘅人開始多...而且呢邊一直都冇再Respawn...」

Respawn...其實我都仲唔係好明Respawn呢個概念...

物資又點會無啦啦...喺便利店同超市裡面自己生出嚟?

阿Jill繼續講:「而嚟到嘅人,好多都係冇戰鬥力嘅...而且經多次調查,要搜索物資就只可以喺市中心嗰邊先會搜索到...同時嗰邊亦同時出現怪物同自爆嘅現象...所以都冇人夠膽過去...」

呢點又係唔明...

唔好話第一次聽Chris講...就算係頭先阿祖講...我都仲係接受唔到...

邊有可能...
阿Jill繼續講:「就算真係有人肯過去...最終唔係一去不返...就係死淨一兩個返嚟...」

『講到市中心嗰邊好似好恐怖...呢邊就好似好安全咁...』冇錯...嗰邊恐唔恐怖並唔係重點...

重點係我唔覺得呢邊有幾安全...

講到尾...我哋經過嘅地方...都唔係正常...

阿Jill擰擰頭:「有對比之下...呢邊咪叫做安全囉...」

有對比之下...或者啦...

阿Jill繼續講:「我哋嘅物資越嚟越少...冇戰鬥力嘅人就越嚟越多...講真我哋都唔想再接收冇戰爭鬥力嘅...」

『係咯...所以就對我哋開槍啦...』我冷眼打量住阿Jill...

殺晒啲冇戰鬥力嘅人就唔使養佢哋喇嘛...

呢種行為會唔會仲仆街過啲狗?
阿Jill回返對冷眼俾我:「我係想警告你哋!唔好再行過嚟!我係要殺你哋嘅話吖,一早就打爆咗你哋個頭啦!」

嘩屌...我係咪要講多謝吖?

阿Jill冇我咁好氣:「大家都見到物資短缺嘅問題開始浮現...而首先實行嘅解決方案就係阻止外人進入...盡量留住啲物資俾我哋自己...其實呢點都係學曙光...」

曙光...喺兆康嗰邊嘅組織...

阿Jill繼續講:「曙光一直都係唔俾外來人行近...甚至真係會殺害外面嘅人...我哋都有唔少人死喺佢哋手上...不過我哋都唔可以理佢哋咁多...物資已經短缺...只好避開佢哋...」

曙光呢班人...絕非善男信女...
「而喺我哋仲諗緊下一步之時...」阿Jill大大啖咬塊麵包,「班狗就搶走大量物資!匿入狗屋!」

班狗搶走大量物資...匿入狗屋...

阿Jill深深不忿:「本來狗屋都放咗唔少物資...班狗仲要趁住我哋唔為意...仲要搶走大量物資運入去!守喺入面!」

狗屋裡面有大量物資...班狗就守喺裡面...

Cherry咬啖麵包諗一諗:「點守?」

阿Jill皺住眉:「佢哋武器齊全又訓練有數...守住喺狗屋入面唔俾我哋行近...我哋一行近就向我哋開槍!我啲只好圍住狗屋...」

圍住狗屋...呢種做法...
Chris接住講:「佢哋咁樣守喺入面...遲早都會物資耗盡㗎。」

啱吖啱吖~咪由佢哋自己困死喺裡面囉~

阿Jill擰擰頭:「我哋就係唔可以俾佢哋耗盡物資...我哋都好需要呢堆物資!」

咁講又...又好似好有道理喎...

之但係...又可以點做呢?

阿Jill就繼續講:「我哋要...做返啲嘢!」

做...做返啲嘢?!

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 06-身陷險境] PART 07

“砰!砰!”遠處又傳嚟兩下槍聲...

阿Jill所指嘅做返啲嘢...係要做啲乜嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞