【亂禁寫】《與學生妹搭黨鐵尾班車入屯瞞...咁就出事》(13)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
都話你未準備好咯
係唔係想好似飛揚咁先
一定要盡力
嚟吖!
我唔驚瘀吖嚟吖!
我買起晒你全家都得吖!
唔可以尊重唔尊重生命嘅意向
校對中
你恐嚇我冇用㗎!
我唔識?

上回講到個狙擊手真係Chris嘅細妹阿Jill!
但阿Jill唔認Chris係佢阿哥喎!
搞咩吖?
似係失憶?
唔知喎!只係知阿Jill話自己冇阿哥!
都係起身先講啦~
阿Jill一起身就拔刀仔!細蚊就一手捉住佢隻手!
講還講唔好一嚟就動刀動槍...
阿Jill都乖乖收返埋把刀仔!
咁細蚊就落去接埋Cherry同嘉惠上嚟先再傾!
Cherry見到細蚊冇事放心返!不過都要諗諗阿Jill發生咩事!
細蚊同Cherry帶住嘉惠上天橋!阿Jill同Chris都冇亂嚟!
再傾返阿Jill點解唔記得Chris係佢阿哥!
Chris仲係好緊張:「你點會唔記得咗有我呢個阿哥...」
阿Jill又勁緊張咁:「咩唔記得呀?我係根本就冇阿哥呀!」
「點會冇吖?你係咪失憶吖?」
「我無啦啦失咩憶呀?」
「人失憶係唔會知自己失憶㗎...」
「咁我真係冇失憶吖嘛!」
「冇失憶又點會唔記得咗我吖?」
「唔係唔記得呀!係我根本就唔識你!」
『好喇好喇好喇!咁你點解要攻擊我哋吖?』唔好再糾纏喺冇意思嘅問題裡面...問清楚阿Jill嘅目的會好啲!
「呢層...」阿Jill諗一諗,「我係幫手負責守呢個點...」
阿Jill係幫手...負責守...呢個點?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 06-身陷險境] PART 05

“灑灑灑啪灑灑㗳㗳灑灑㗳灑灑灑!”

我...Chris...Cherry...就連嘉惠都一頭問號咁打量住阿Jill...

幫咩手?又負咩責?

阿Jill打量住我哋幾個:「睇你哋都...話唔定都可以幫到手...」

Cherry首先開聲問:「幫咩手?」

阿Jill轉個身:「想知就跟住嚟...」

我同Cherry都望住Chris...

Chris點點頭後...就跟住阿Jill身後行...
我同Cherry都拖住嘉惠跟喺Chris身後行...

冇辦法...難得Chris搵得返佢細妹...佢就一定會跟住去...

我同Cherry拖住嘉惠...唔跟住Chris嘅話...難以生存落去...

只好跟住佢哋...睇阿Jill帶我哋去邊...所指嘅幫手...又係乜呢?

當然我都係唔知行緊去邊...

我哋行落樓梯後...

“灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑!”就淋住雨咁跟喺Chris同阿Jill身後行...
再講多次...我係一個路痴...再加上夜晚...而且平時我都唔會走過嚟呢邊...

從來都冇嚟過...對呢邊好陌生...

就只可以拖實嘉惠行...同Cherry一齊提高警覺...跟住Chris同阿Jill行...

“灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑!”雨大風又大...

淋住雨又抵住風咁行...都行咗一段時間...然後...

喺雨簾之間...見到有白茫茫嘅光...

前面好似好光...然後大雨到睇唔清...只係見到一團團...一團團白光...

再行多幾步...阿Jill向住前面大嗌:「係我呀!阿Jill呀!」

再行多幾步...向前行多幾步...喺雨簾之間...就好似見到有...射燈?
好似有兩盞射燈...射住呢邊...

然後再行近啲...Keep住向前行...就見到好似有啲...雜物?

再睇清楚啲...唔係單單雜物...而係...路障?

路障兩邊都有射燈射住呢邊...而且喺射燈旁邊...仲有兩個身影...

一左一右兩個身影...

當我哋再望住身影行得近啲...就有人大嗌過嚟:「Jill!你返嚟喇?阿祖話你一返嚟就過去搵佢吖!」

阿祖?係咩人?呢兩個身影...又係咩人?
阿Jill帶住我哋行過路障:「哦!收到!」

然後我就偷偷望清楚...兩個守衛...

兩個守衛身上都有裝備...都有突擊步槍...

我哋都通過路障...與兩個守衛擦身而過...

佢哋又係咩人?阿Jill係同佢哋一黨...

又係好似搜救者...求生者咁嘅組織?

暫時唔好理咁多住...起碼睇起上嚟冇話對我哋唔友善先...

我哋就繼續淋住雨咁跟住阿Jill行...又留意住四周...
雨勢仲係太大...視野有限...

只係見到附近好似都著咗唔少燈...

然後阿Jill終於帶我哋嚟到有瓦遮頭嘅商場...

我哋又淋到全身濕晒...嘉惠頭毛髻仔都係雨水...髮尾仲滴緊水...

我同Cherry都一邊幫嘉惠抹抹身上嘅雨水...一邊跟住Chris同阿Jill行上電梯...

只係行上一層...喺一樓嘅商場間行...呢度啲燈光都唔算好光...而且店舖都打開晒門...

而店舖裡面...唔係清空晒...就係放咗啲檯檯凳...又有啲人坐喺裡面...瞓喺裡面...又有啲放咗物資...

我睇...呢個商場仔都唔係好光猛...應該成個商場都差唔多係咁...
再跟住阿Jill行...然後就行入一間...酒樓?

行到入去...裡面都著晒燈...而且都有唔少人...

個個身上都有裝備...

而成間酒樓都好似間咗唔少房...

阿Jill就帶住我哋喺一個又一個著晒裝備嘅人之間穿過...擦身而過...然後就行到嚟一間房...

“咯 咯”阿Jill敲敲門...

「入嚟!」房裡面傳出男人聲!

阿Jill一打開房門帶我哋入去...我就見到有一個短髮...面上有唔少鬚根嘅中年男人...雙手撳住張麻雀檯...睇緊檯上啲嘢...

而喺呢間房裡面...仲有兩個年輕啲嘅...一男一女...
「阿祖...」阿Jill行到去個中年男人身邊,「我帶咗幾個人返嚟...」

阿祖...原來呢個中年男人就係阿祖...

阿祖望一望我哋...再望望嘉惠...

阿Jill就繼續講:「我守點嘅時候發現佢哋...佢哋都幾好身手...應該幫到手...」

我哋點止好身手吖?你唔係Chris嘅細妹,早就俾佢收咗皮添啦!

阿祖就拎起包朱古力餅乾,行到嚟嘉惠面前:「肚唔肚餓?」

嘉惠咬住唇咁點點頭...

阿祖就遞咗包朱古力餅乾俾嘉惠:「食住先。」

嘉惠接過包朱古力餅乾~慢慢食~
阿祖就打量住Chris...我同Cherry:「我叫阿祖...係逃生陣線嘅其中一個小隊嘅隊長。」

逃生陣線?係呢度嘅組織?

阿祖繼續講:「我哋呢個組織喺呢度都...有一段時間...」

果然...仲要組織咗一段時間...

Chris接住追問:「你哋一直都喺呢度?」

阿祖點點頭:「以我所知,喺我未過到嚟之前就已經係...」

Chris繼續追問:「你係由邊度過嚟?」
阿祖諗一諗:「大家都應該係由市中心嗰邊過嚟...而且大家都唔會再想過去市中心嗰邊...」

『又係因為...怪物?』佢哋都...有咁嘅推斷?

「其一...」阿祖點點頭,「另外所有奇怪嘅現象都會喺嗰邊發生...好似話人體爆炸...所以我哋唔會再接近市中心嗰邊...」

Chris接住講:「咪住先...我諗大家都估錯咗...我哋喺青松嗰邊...有人自炸...亦有人異變怪物...就喺尋晚發生!」

阿祖諗一諗:「或者青松嗰邊都仲係有啲近市中心嗰邊...我嚟咗建生呢邊真係冇發生過...」

原來呢邊係建生...

又會唔會只係咁啱...未發生?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

老實講...我除咗係路痴外...地理方面都係好差...

我都唔清楚究竟係青松觀離市中心遠啲...定係建生離市中心遠啲...

阿祖見我哋好似仲係好猶豫咁:「我喺嚟到建生加入逃生陣線之前...一直喺呢度嘅成員都冇遇過人體爆炸同怪物。」
身為一個廚師,你連揸刀嘅基本腕力都冇。嘩!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞