【亂禁寫】《與學生妹搭黨鐵尾班車入屯瞞...咁就出事》(13)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
我仲未校對
小可咁遲喎你
呆咗一段時間

上回講到Chris係想同細蚊一齊由貨車底潛過去!
細蚊同Cherry交代完,就同Chris一齊行動!
又窄又多水氹!好辛苦先俾佢哋潛到過去!
Chris要同細蚊一左一右咁攻上天橋!
而未上到去都已經俾狙擊手發現!一左一右咁開槍!
大家駁住火咁槍林彈雨!
細蚊衝出去之時中槍!好彩有避彈衣擋住!
“啪!叮叮咚!”細蚊聽到狙擊手嗰邊有嘢冧咗...
細蚊勉強咁坐起身...睇一睇...又睇唔清楚...只係見到好光...盞射燈射咗過嚟...
然後好似有啲影...身影...閃過閃過...
然後細蚊就聽到...
「放開我!」係女仔聲?
「放開我呀!」的確係女仔聲!
然後...
「Jill?Jill?!真係你呀?!」呢把係Chris把聲...
Chris嗌...Jill?係Chris嘅細妹?!
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

係咩情況?

「放開我呀!」

「Jill!Jill!」

只係聽到佢哋兩把聲...好似喺度糾纏...

我企返起身...雙手揸實支手槍...小心翼翼咁一步一步行過去...

當我差唔多行到去最光...大射燈照射嘅位置...我見到有兩個身影攬埋一舊...

再行前啲...睇清楚啲...就望到Chris攬實一個...女仔...

係一個黑髮...髮長未掂膊嘅女仔...
『搞咩吖?』Chris做咩攬住個女仔...明明就係射鳩我哋嘅狙擊手啦...

而且Chris仲要嗌佢做...Jill?

「細蚊唔好亂嚟!」Chris好緊張咁望住我手上支手槍!「佢係阿Jill!我細妹阿Jill!!!」

咦喂!我真係冇聽錯喎!Chris真係話個女仔就係佢個細妹阿Jill喎!

但阿Jill不停掙扎:「你講咩吖?放開我呀!」

Chris仲係勁肉緊咁攬實阿Jill:「我搵咗你好耐喇...終於俾我搵到你喇!」

阿Jill擰晒頭:「我冇阿哥!我唔係你細妹呀!!!」

『搞咩吖...喂你哋都係起返身先好唔好?』我就拉返起Chris...
當Chris一企起身...阿Jill就立即彈後一步...同時喺大髀拔出刀仔!

我就一手捉實阿Jill手腕:『有咩事慢慢傾...唔好一嚟就動刀動槍...』

阿Jill望住我...手震震咁點點頭...

我就鬆返開手...阿Jill就收返埋把刀仔...

Chris勁著緊咁望住阿Jill...

阿Jill就皺晒眉咁望住Chris...

我見阿Jill身上嘅裝備都好齊全...再加上地上嘅狙擊槍...仲有身邊嘅設施...防線...
『你哋兩個都唔好亂嚟住...得唔得?』我打量住Chris同阿Jill,『我去...接埋Cherry同嘉惠上嚟先...』

Chris同阿Jill都點點頭...

『嗱係㗎喇!唔好亂嚟吖!等我哋上到嚟先再慢慢傾吖!』雖然我都仲係有啲唔放心...但都要落去搵咗Cherry同嘉惠先!

阿Jill都係同Chris保持住一定距離...

我就衝落天橋!淋住雨咁跑去搵Cherry同嘉惠!

“灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑!”雨勢又變得大!

『Cherry!嘉惠!』我邊跑邊大嗌!

Cherry就拖住嘉惠跑過嚟:「細蚊!細蚊!」

我哋三個就跑向對方!擁抱!
Cherry攬得我勁實:「細蚊!細蚊你冇事就好喇!」

『冇事冇事!』我都攬住Cherry同嘉惠!『冇事...都唔知係唔係真係冇事...』

「吓?」Cherry帶住疑惑,「唔通...Chris...」

『係...係...唔係唔係!呃...點講呢...件事有啲複雜...』我望住Cherry,『呃...你記唔記得Chris講過話佢有個細妹?』

Cherry點點頭:「記得...叫阿Jill㗎嘛...」

『嗯嗯...』我點點頭,『個狙擊手就係阿Jill....』

Cherry皺晒眉:「吓?」
『其實我都唔知個情況係點...都係過返去先啦!』再過耐啲...唔知佢哋兩個邊個會亂嚟先...

Cherry仲係一頭問號咁點點頭...

我就同Cherry一齊拖實嘉惠...向住天橋方向跑返過去!

“灑灑灑灑灑灑灑灑灑灑!”淋住大雨咁跑返上天橋...

當我同Cherry拖住嘉惠跑到上天橋...阿Jill同Chris都仲係保持住距離...對峙緊咁...

我哋行近多兩步...阿Jill就皺住眉咁打量Cherry同嘉惠一眼...

Cherry疑惑咁打量住阿Jill:「你就係Chris嘅細妹...阿Jill?」

阿Jill勁大反應咁:「我都話唔係咯!我冇阿哥㗎!」

Chris想行前一步:「點會吖?我係你阿哥...你唔認得我吖?」

阿Jill勁緊張咁後退兩步:「你唔好過嚟吖!」
Cherry一頭問號咁望實我:「究竟而家係...咩情況?」

『我都唔知...Chris一嚟就話佢係佢細妹阿Jill...佢又話自己冇阿哥...』我擰擰頭後,打量住阿Jill,『咁你係唔係叫阿Jill吖?』

阿Jill點點頭:「我係叫阿Jill!但我冇阿哥囉!」

Chris又想行前一步:「咩吖?你點會唔認得我...你明明就係我細妹阿Jill...我哋以前成日一齊打War Game!你眉頭條疤痕係你細個嘅時候我帶你去玩War Game整親!嗰陣你流好多血!擔心死我!但你就好堅強咁話冇事冇事!」

阿Jill就摸住眉頭擰擰頭:「咩吖?呢條疤痕係我小學嗰陣同人打交整親!根本就冇打過War Game!」

Chris又好緊張:「點會吖?你話過你好鍾意打War Game!而且你狙擊能力特別出色!就好似你頭先咁!識得用射燈照住條大直路!落住雨都打得咁準!」

阿Jill又擰晒頭:「我係嚟咗呢邊之後先發現自己有狙擊天份!用狙擊槍!」

『等等先...等等先...』我Stop一Stop佢哋,『你所指嘅“嚟咗呢邊”...係指咩先?』

唔好搞到咁亂...有啲嘢都係要搞清楚啲先!
「我...」阿Jill諗一諗,向後挨喺天橋邊,「嚟咗呢個冇人嘅屯門...都有成個幾月...」

Chris行近阿Jill一步:「你都已經...有成個幾月...」

阿Jill對Chris仲係好有戒心:「有...由我喺九龍返嚟...」

Chris皺住眉咁行前一步:「比我更加耐...點解我...一直都搵唔到你...」

阿Jill唔想Chris行近:「你唔好過嚟呀!我根本就唔識你!」

阿Jill真係好抗拒Chris咁喎...

可能男女有別啦...再加上頭先Chris飛擒大咬咁攬住阿Jill...

咁講法...由Cherry同阿Jill講嘅話...個氣氛會唔會冇咁緊張?
Chris仲係好緊張:「你點會唔記得咗有我呢個阿哥...」

阿Jill又勁緊張咁:「咩唔記得呀?我係根本就冇阿哥呀!」

「點會冇吖?你係咪失憶吖?」

「我無啦啦失咩憶呀?」

「人失憶係唔會知自己失憶㗎...」

「咁我真係冇失憶吖嘛!」

「冇失憶又點會唔記得咗我吖?」

「唔係唔記得呀!係我根本就唔識你!」

『好喇好喇好喇!咁你點解要攻擊我哋吖?』唔好再糾纏喺冇意思嘅問題裡面...問清楚阿Jill嘅目的會好啲!

「呢層...」阿Jill諗一諗,「我係幫手負責守呢個點...」

阿Jill係幫手...負責守...呢個點?

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 06-身陷險境] PART 05

“灑灑灑啪灑灑㗳㗳灑灑㗳灑灑灑!”

我...Chris...Cherry...就連嘉惠都一頭問號咁打量住阿Jill...
已經將[Day 06-身陷險境] PART 04 Upload上Penana
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞