英國61歲男子捐血被職員問是否懷孕,男子拒絕回答並即時離場

309 回覆
1354 Like 50 Dislike
醫療declaration form唔係普通街邊民意調查喎
你答少一題照俾你捐
搞到有醫療事故可大可少 負責處理嗰個要上頭
左膠 容納唔到 不適用

但係要極大數既人容納班撚屌
一個正常人反被歧視既國度
大英帝國都膠化到咁,係美國應該仲癲
好多人嘅回覆都係話答個問題有幾大件事

但我諗重點係左膠啲on9嘢已經無孔不入

當生活上好多嘢都比呢啲無聊嘢入侵嘅時候,自然會好反感

老實講呢個問題100個捐血嘅"男人"都唔知有無1個會答yes, 咁特別情況咪到時特別處理,根本無必要影響其餘個99個人
Julian Vigo is an independent scholar and filmmaker who specializes in ethnography, political philosophy and postcolonial theory.

作者好明顯係醫學專家啦點會缺乏醫學常識呢
缺乏醫學知識咋嘛
根本件事係互相鬥escalate
1. 局方冇需要咁樣留難阿叔
2. 阿叔唔想答咪由佢

我填過,唔只喺香港,幾多次我冇懷孕。
(有人話我人妖,其實我只係中意用紅字名。)
咁Judith Butler一定係心理學家
你咁講都啱嘅,但係我覺得分sex喺大多數情況下都係準確同埋有助人理解自己身體構造

我就咁喺wiki search你講嗰d染色體異常都會將嗰個syndrome嘅患者分係男性同女性,只不過可能係身體上構造同其他人唔同咁解,咁我諗d專家都會覺得呢d患者係傾向邊個性別咁樣?

我認同有時例外會存在,但係最終99.99%嘅人都可以分做男or女

利申冇讀bio
原來係Judith Butler開荷爾蒙藥畀啲細路
其實佢係內分泌專科醫生
唔好同佢拗啦
喺佢哋眼中
sexual binary呢個catagory因為唔係100%準確就已經被否定咗
歧視男性
男權真係要發下聲
左膠女拳 文明倒退
左膠:still applicable
將常識認知變做政治正確真係好撚痴線
係英國左膠真係癡鳩線架,對呢啲雞毛蒜皮既事重視,對殺到埋身既 living cost / international marketing 既野就推比政府
生理性別喺日常生活嘅層面當然有用,因爲通常會遇到嘅都係大多數嘅情況(都要視乎你嘅圈子係點)
但係大規模做嘅調查,就唔能夠預設對方係點,因爲規模越大,就越有可能真係遇到唔係傳統二元性別嘅人士,呢個係準確度嘅問題

所以最簡單嘅方法
就係好似而家噉
可以唔用生理性別去frame條問題就唔用反正個重點係懷孕,噉就淨係問懷孕
就好似HIV感染防治嘅時候都係講MSM(man who have sex with man),因爲個重點就係性行爲本身,而唔係性傾向(何況有啲情況下直男都可以 有 男男性接觸)
然後如果你係英國一口咬定呢個係六十幾歲阿伯,你就會比所謂 LGBT 等等團體圍攻同告你,係英國乜都可以告一餐,對方會好「善用」捐款去搵律師告你歧視
60歲,大把阿婆阿伯差唔多樣
你嘅所謂正常只係根據大部份可能性去推斷
當你一涉及醫療嘢就要顧及罕見例子嘅存在
就算覺得戇鳩佢都係答一句啫
咁就發爛渣條boomer根本係反左反到儍咗
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2021.632784/full

Of the 139 participants, 17 (12.2%) were classified as persisters and the remaining 122 (87.8%) were classified as desisters.

啱呀非常之合理

所有野都係避免ambiguity 同降低成本姐,冇必要拉埋左唔左膠嚟講
肯答我未?
Montgomery test就係一個例子
醫生做手術前講漏咗個對一般人好罕見、一般唔使提及嘅副作用
但係原來個病人有啲特殊情況,令到嗰個嘅罕見副作用變得更容易發生
結果做完手術真係有嗰個罕見副作用
上到法庭醫生敗訴

https://en.wikipedia.org/wiki/Montgomery_v_Lanarkshire_Health_Board
應該加多一項選項係 Not Applicable
其實有雙性人變相佢唔係一個女性限定問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞