英國61歲男子捐血被職員問是否懷孕,男子拒絕回答並即時離場

309 回覆
1354 Like 50 Dislike
咁佢性別認同係男,但身係女,你俾張男嘅佢,但係佢半年內曾經懷孕呢?
咁姐係證明lgbt撚變左逆向歧視,另類霸權
整句 如果係男人 懷孕嗰題嘅係null/ NA咪得
問題在於條j咁大嘅陰蒂,同真係一條J,喺新生兒嘅階段唔係咁易分,係有機會睇漏眼
噉就已經唔係 #127所講嘅「生落嚟唔係分唔清jerjer 定 鮑魚 就唔好作個性別出嚟 seek attention」講到咁理所當然

陰陽人又係一個好vague嘅label
就算你唔計同時有兩種性徵嘅人
都有一堆狀況係會令到 染色體 同 外觀性徵 唔符合傳統聯繫
例如androgen insensitivity syndrome就係染色體XY,但係外觀同埋性器官都係女性噉
好多時候要等到青春期無嚟經,去檢查先發現係XY

又例如可以係X0染色體,但係外觀同埋性器官都係女性(Turner syndrome)
可以係XXY染色體,然後外觀同埋性器官都係男性(Klinfelter syndrome)
佢地會話Trans就唔gentle?
你咁樣仲引伸多問題
又 gender fluid 又 trans 又 unisex
又要理啲 he she pronouns

等等見到個麻甩佬入嚟職員好心俾張 “‘male” form 佢又唔中意 又話性別定型
比張其他佢
他覺得自己作為一個60多歲的男性,顯然是不可能懷孕,這個問題對他而言沒有答案,也完全沒必要回答,於是當即對工作人員表示,他不會回答這個問題。可工作人員卻說按照規定,如果他不填這個問題,就無法捐血。已經對捐血熟門熟路的Leslie沒想到,他會因為這種理由被拒絕。

「我很生氣,因為我從18歲起就開始捐血,一直堅持這樣做,從沒出過問題。」

咪係,個職員突然覺得有問題,有啲格硬搵嘢嚟嘈喎
依加呀媽可以唔係”女人” “老豆”可以生仔
無 common sense 架啦
佢話佢係男人,點解你要佢填其他?
將咁ON9既行為寫到咁壯觀
反智係在於要否定你自己有能力對咁明顯嘅事做判斷
不過你哋連自己有嘅器官都接受唔到
幫唔到你哋
缺乏醫學知識嘅人係會有啲落後嘅誤解
不過好彩民主社會無人逼佢捐血
今次唔屌左膠住先
我想知班左翼會點回應呢種回答
聽落睇落會覺得好荒謬 點知呢d事係外國日日發生緊
唔答就唔比捐咁on9
我identify係冇手嘅人
所以要醫生幫我切咗隻手
定係呢篇報導入面所有人都缺乏醫學常識
https://www.thepublicdiscourse.com/2018/07/21972/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞