英國61歲男子捐血被職員問是否懷孕,男子拒絕回答並即時離場

309 回覆
1354 Like 50 Dislike
但係呢條問題邏輯上再問多一樣野,就係首先問對方是否能夠懷孕,之後先再問6個月內有冇懷過孕
唔理lgbtq+啲野嘅話,簡單黎講就係對番上面問男定女,亦都可以對下有冇填錯野
所以應該俾人答是同否之外,要有個不適用直接omit呢題
一係佢份野應該寫埋如果係男就可以直接留空skip
我淨係覺得班仆街左膠搞到啲game 同戲都9唔搭8,而情況仲會差落去
咁講又mean左少少 應該係問卷加句下題只需女性回答就得 好似填稅表咁
答無懷孕咪得囉,你啲血特別香?
去本質化真係好危險

咁大工程去justify「 橙唔係橙而蘋果都唔係蘋果」既睇法

如果冇本質同咩都自定義,人真係可以覺得自己係部直升機
人類自然發展出嚟嘅概念本來就好少可有本質定義
“game”嘅本質定義係乜?
實存既所有點會都係人類自然發展

橙係橙唔係因為人類覺得橙係橙,係因為橙本身係橙;
蘋果一樣

我知唔知咩係game、game既本質係咩唔等如男係男女係女既本質可以類比遊戲本質
我哋稱之爲橙嘅「物體」係實存
唔等於對橙嘅「分類」係實存 或者 建基於某種本質
It’s a factual question
Just say no
你正面咁將個罩門屈左入個問題入面唔等如個罩門不存在(姐係有本質唔係自定義)

你係高手,細佬學到野,多謝指教
有條掛左係4米高的香蕉,有一支1.5米的棍,有張600mm 的椅,請問你要點拎條蕉?請答吧
左膠禍地球
好耐之前睇山T褔星,有一集講有個比賽,其中一個項目係測試馬騮智商嘅野來,參加嘅其中一條友選唔答,因為根本侮辱緊佢智商,結果判佢輸,估唔到人大反而見到現實居然有呢種情況,而有人係覺得無問題
4-1.5-0.6 (m)
有人輕鬆掂到,有人掂唔到,有人無興趣試
咁請問你而家係咪拎住嗰條蕉,或者六個月內有無拎過嗰條蕉?

是非題,唔需要解釋
唔會評論你嘅身高同有無殘疾
有醫學原因問呢條問題

咁上面條問題好難答?
真係有人質疑過NHS同醫療機構由記錄sex轉為記錄gender嘅政策

而家份問卷跳過男定女呢啲唔必要嘅問題
直接問有無懷孕呢啲更本質、更有關嘅問題
就係針對緊相關嘅本質
個馬騮一定係覺得條問題侮辱佢智商啦 唔好成日都用人嘅思維去諗動物嘅行為啦

同埋一條咁無關痛癢嘅問題都可以侮辱到你嘅智商,咁你智商都應該幾(脆)弱
女性能否射精?

有人會理解男女係sex , 有人理解係gender

如果男人會唔會懷孕都有得講,係真係格硬

而變性者同非變性者是否相同,倒轉問就有答案
「非變性者是否等同變性者」

你係到扭緊語意 ,你個本質既前設係男人可以懷孕

你既本質同神做人分男女個時既本質唔一樣

如果男人可以懷孕,對唔住,我比Johnny更有氣質同時比musk有錢
我第一句講
有人質疑過NHS同醫療機構由記錄sex轉為記錄gender嘅政策

係認同喺醫療角度,唔記錄先天性別而只記錄後天「自定義」性別係有問題

但我無認同或者反對男人可以懷孕喎

對於捐血中心而言
呢條問題想知嘅唔係「神造人分男女個時既本質」
字面上只係問緊一個未知性別嘅人有無懷孕
目的係判斷受訪者係咪適合捐血

個受訪者點理解gender同sex、點睇變性人、自覺係男係女定non-binary,都唔係問題想知嘅嘢
所以我先話份問卷針對緊更相關嘅本質

所以我先係真正平權同女權

我答你

我完全支持
問題係

1. 點會未知性別

2. 只有女性能懷孕

情況(1)除非幾億分之一係真係有人先天有哂兩性性器官

另外,女性能否射精、人會唔會係一部武裝直升機就係對自定義性別背後既邏輯提出問題

你冇回應問題,你陳述緊成套想法,但你無應到他者對閣下成套想法既立論既邏輯、本質問題所提既提問;
甚至你無指出他者對你既提問,其背後邏輯、本質有冇問題

對唔住,男性唔會懷孕性別唔會未知
捐血都會問是否有曾與男性發生同性關係
唔通異性戀嘅我哋又要發癲喪屌工作人員?
條友根本搞事
捐血都會問是否有曾與男性發生同性關係
唔通異性戀嘅我哋又要發癲喪屌工作人員?
條友根本搞事
溫水煮蛙
咪係 有波喎,點知佢係咪剪短咗頭髮嘅女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞