(剛返黎)(圖文)邪惡軸心伊朗帝國12日慶生之旅

240 回覆
185 Like 3 Dislike

他鄉遇同「香」

有些人你可能之前已經擦身過無數次,但你不會對他們有印象。有趣的是,當你在異鄉聽到自己熟悉的語言、看到自己一樣的皮膚時,你會莫明地有一種親切感,然後會成為朋友,這種緣份正正就是旅遊時才能體會到的。

搭訕之下知道這兩個女生 – KK和YY 都是剛大學畢業,這是她們的grad trip。她們會在伊朗留三星期,之後YY會返香港,而KK就會飛到土耳其再留三星期。他鄉遇故知,就是我當時想到的第一句話!既然大家都是初到伊朗,所以我們就打算一起玩一天,算是有個照應,而剛好這天是我的生日,認識到新朋友也是一件樂事!於是,我們就結伴一起反轉德黑蘭。

伊朗的公共交通工具並不發達,除了德黑蘭有地鐵之外,其他城市都主要靠的士。KK告訴我們原來有一張類似八達通的卡,只需約$10港幣就可以搭很多程地鐵。在我們走向地鐵站的途中,有一群中學生對我們十分有興趣,有可能我們是黃皮膚的遊客,也有可能是我們當中有兩個亞洲女生。他們走過來跟我們搭訕,用不太流利的英文,但我們都聽得出他們是友善的。伊朗的主要語言是波斯語,但很多人都會說基本的英文,特別是年輕人,即使他們不懂,他們也會用很多肢體語言去讓我們明白。

12日行程會唔會少得滯,算唔算好趕
早巴打少少出發
勁好食原來伊朗啲野食
仲有 夜晚tehran同Isfahan 都有好多侯生企街
年青一代同歐洲一樣都係狂仆野同食大麻
最後就係打劫偷錢非禮對亞洲人黎講是但中一樣係基本
伊朗人9成都比伊朗人打劫過
Ramadan 除Tehran 外都好易搵野食
同埋係去Iran 用Couchsurfing 一定係首選

我真係唔鍾意D野食,太乾
我最後一日都有coughsurfing...個host勁好人
不過又未試過俾人打劫, 係有試過俾人扮導遊水左少少錢,不過對比起返大陸真係小兒科

我去時撞正成個period都係Ramadan

d野食真心食唔慣
全部都勁乾
最鐘意食dizi [rgsosad]
LM 13日真係夠?
公司可以請兩個星期但我以為會好chur所以轉左去第二度
早巴打少少出發
勁好食原來伊朗啲野食

我最後一日都有coughsurfing...個host勁好人
不過又未試過俾人打劫, 係有試過俾人扮導遊水左少少錢,不過對比起返大陸真係小兒科

d野食真心食唔慣
全部都勁乾

我都係全Ramadan
竟然鍾意Dizi
睇黎巴打好鍾意飲番茄薯仔湯
啲飯加左牛油我覺得都ok 唔係太乾
12日行程會唔會少得滯,算唔算好趕

唔算趕
咁當然多都冇壞, 可以去多幾個city..
我而家12日去4個city我覺得唔算趕
LM 13日真係夠?
公司可以請兩個星期但我以為會好chur所以轉左去第二度

其實唔chur...當然伊朗咁大好難去得晒
揀d自己中意既city/ 景點去玩
2 星期足夠
早巴打少少出發
勁好食原來伊朗啲野食

d野食真心食唔慣
全部都勁乾

我都係全Ramadan
竟然鍾意Dizi
睇黎巴打好鍾意飲番茄薯仔湯
啲飯加左牛油我覺得都ok 唔係太乾

飯加牛油我覺得好奇怪
不過勁鍾意食蕃茄....D豆湯就麻麻
都係食返burger算
離開廣場後我們走到附近的一個地鐵站。很多人好奇伊朗的治安到底怎樣?周圍都會站滿軍人嗎?會不會有警察和市民搏火?我只能說大家的想像力太豐富了。老實說來了伊朗十二天,除了有時候有少數軍人會在市集或景點巡邏外,就只有地鐵站的出入口會有軍人把守。這些軍人對我們的態度都頗極端,有時會主動跟我們握手聊天,叫我們好好感受伊朗,相反也有少數會當我們是危險人物,把我們的背包都翻一遍。不過他們大部分都是友善的,就像一般的伊朗市民般對我們十分感興趣。

我們的首站是伊朗國家博物館National Museum of Iran,我一直認為所有國家博物館都是流流地,但又好像是必要去的景點。一來是因為其實每個國家博物館都差不多,不是青銅就是瓷器,不然就是古代人生活模式;二來你根本不會記得每間館的長品有什麼特別。就是伊朗國家博物館為例,它的佔地真的不小,不過就真的只是佔地而已,大部分地方都是空空的走廊,而展品就只有零散的散落在周圍,大概最好看的,就是從外面看到的建築外型了吧。

樓豬自爆
伊朗女人正唔正?
留名,下個月去,加速
留名
出年諗住去美國
去左轉伊朗會唔會入唔到境
伊朗女人正唔正?

輪廓黎講係好靚
五官好明確
不過身形當然後天會影響啦
但overall 黎講係靚
留名,下個月去,加速

返工日子有d 忙
會keep 住一日-2 篇
Weekend po 多d
留名
出年諗住去美國
去左轉伊朗會唔會入唔到境

唔會啦
唔係個人特別身有屎都唔會有事
F5F5
神秘的餐廳

走了半天,大家都有點餓意,開開始google一下附近的餐廳。一心打算六月到伊朗慶生的我,竟未有為意剛巧碰上了伊斯蘭教的齋戒月Ramadan。伊斯蘭教採用回曆,每年比新曆少11天,不過它並沒有潤月,所以他們習俗的日子每年都會改變。而伊斯蘭教徒(Muslim)其中一個傳統習俗就是齋戒,即每逢回曆的第九個月,從日出起到日落這段其間,除了老人、病人、孕婦或旅行者之外,其他伊斯蘭教徙都不能進食、飲水或進行性活動。偏偏我們撞正的就是日照時間最長的夏天,根據政府的規例,餐廳在齋戒時份都不能營業,不然有機會犯法!難怪這兩天都有本地人跟我們說這不是旅遊的好季節,原因就是因為夏天的齋戒月,真是又熱又不好受。

正當我們摸了幾次門釘,一心打算放棄挨肚餓的時候,旁邊的一個軍人問我們是不是有什麼需要幫忙,我們馬上問他附近有沒有開門的餐廳。誰知他竟然說:「Of Course!」他叫我們跟著旁邊的一個青年,說會帶我們都餐廳,我們就跟著他走。他帶我們走過幾條小巷,又轉了幾個彎,很多都是不會為意的小路,我心中暗暗猜想到底他要把我們帶到什麼地方,是要賣我們豬仔嗎?

柳暗花明又一村,轉眼間,我們來到了一個打開的門口‥

https://youtu.be/JRISPZOuYIY
LM
黑市餐廳

室內瀰漫著一股烤肉的氣味,餐桌上的幾個伊朗人帶著詭異的笑容望著我們,拿我們來的年輕人用波斯文跟其中一人一連串地不知說了什麼。「現在我把這幾個亞洲人賣給你,你們喜歡煮來吃又好,賣他們做苦力也好,反正之後都不是我的責任!」如果這是電影情節,我相信對白可能會是這樣。現實是他們把我們帶到最近的一張餐桌,遞上Menu問我們想吃什麼,但可惜google translate還未有把照片上的波斯文轉成英文的能力,在無法溝通的情況下,他們直接把我們帶到廚房。

那一鍋鍋像是霍格華茲料理的湯,我有點不敢恭維,於是我直接指著旁邊的烤雞說了句:「We would like chicken.」不消一會,我們就吃光所有食物,雖然不如吃,但在餓了大半天的情況下,我們也只能狼吞虎嚥了。之後他們開始跟我們聊天,原來有些不太虔誠的教徙,他們不會遵守齋戒規條,但也不能明目張膽地進食,所以就有這類型極之隱蔽的地下餐廳出現。也是因為這次的機緣巧合,尋找隱世餐廳就成了我每日必備的行程!

老闆一家人....好似係
神秘的餐廳

走了半天,大家都有點餓意,開開始google一下附近的餐廳。一心打算六月到伊朗慶生的我,竟未有為意剛巧碰上了伊斯蘭教的齋戒月Ramadan。伊斯蘭教採用回曆,每年比新曆少11天,不過它並沒有潤月,所以他們習俗的日子每年都會改變。而伊斯蘭教徒(Muslim)其中一個傳統習俗就是齋戒,即每逢回曆的第九個月,從日出起到日落這段其間,除了老人、病人、孕婦或旅行者之外,其他伊斯蘭教徙都不能進食、飲水或進行性活動。偏偏我們撞正的就是日照時間最長的夏天,根據政府的規例,餐廳在齋戒時份都不能營業,不然有機會犯法!難怪這兩天都有本地人跟我們說這不是旅遊的好季節,原因就是因為夏天的齋戒月,真是又熱又不好受。

正當我們摸了幾次門釘,一心打算放棄挨肚餓的時候,旁邊的一個軍人問我們是不是有什麼需要幫忙,我們馬上問他附近有沒有開門的餐廳。誰知他竟然說:「Of Course!」他叫我們跟著旁邊的一個青年,說會帶我們都餐廳,我們就跟著他走。他帶我們走過幾條小巷,又轉了幾個彎,很多都是不會為意的小路,我心中暗暗猜想到底他要把我們帶到什麼地方,是要賣我們豬仔嗎?

柳暗花明又一村,轉眼間,我們來到了一個打開的門口‥

https://youtu.be/JRISPZOuYIY

d人咁撚型既

伊朗人本身就係mix左亞歐血統
歐洲人既五官身型+南亞人既膚色
出發前雖然已經睇左d前人既遊記,不過去完返黎之後我根據返自己既經歷,而整理出呢11件出發伊朗前要注意既事:

1. Visa盡可能係香港搞掂,雖然金鐘個女職員西口西面。
2. 女仔一定要包到實,千其唔好嫌包頭核突。
3. 男仔可以著短袖衫,不過就唔好嘗試著短褲,我試過條褲短左少少有途人伸手想幫我拉返落d搞到我差d甩褲。
4. 最好避開齋戒月,除非你想邊旅行邊減肥。
5. 途中可能有好多人想幫你,唔駛驚,佢地唔係壞人。
6. 坐的士記得傾好價錢先好上車,因為佢地唔係跳錶的。
7. 如果你唔係想有更深刻既體驗,建議你最好唔好影所有政府機關同建築。8. 如果坐完夜既又未夠鐘check-in,其實可以去各大清真寺好好訓返覺先。
9. 全個伊朗都冇酒賣,因為飲酒係犯法既,但當然佢地會有自己既方法飲到酒,如果你無酒不歡既,識多d朋友啦。
10. 自問數學差既,麻煩篤多幾次計數機先好俾錢。
11. 細細個既夢想係做明星既你,今次係個好機會啦,因為無
時無刻都會有路人搵你合照!

4. 上年齋戒月期間去,好彩玩couchsurfing , 個host有煮野俾我食,出面成條街d餐廳日落先開

9. 我couchsurfing host 喺屋企釀啤酒俾左兩杯我飲 同埋佢地話會喺亞美尼亞偷買酒返黎伊朗飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞