(剛返黎)(圖文)邪惡軸心伊朗帝國12日慶生之旅

240 回覆
185 Like 3 Dislike
巴打們想問下你地mon機票係咪淨係mon優惠機票個度就得
(例如airasia有一頁係叫優惠機票)
定係要得閒就揀曬地點時間入去check下幾錢

亞航最tricky
有時做promotion話8折,原價8折!
折左出黎仲貴過平時買
而家佢個系統無左睇晒一個月既票價,一定要你俾個日子search
非旺季連稅around $2700 (未計飛機餐,寄艙行李,揀飛機位費)

泰航最均真
可以成個月check,知道邊日來回最平
機票連稅around $3500 (包飛機餐,寄艙行李,座位舒服d)

Air Astana
機票around $3500
轉機時間最耐,好似要等20+個鐘

中東三寶
我想搭,但次次search都$5000-6000

利申:窮人backpack既我都係揀亞航
等緊10月平機票,想去多轉,伊朗真係會上癮
我6月去搭泰航$3000
係有promotion
不過真係好舒服
Airasia 坐7個鐘真係會辛苦

伊朗最凍係1月,有機會落雪
11月應該還好,3,4月最舒服
下年有機會幫朋友帶團再去多次
等緊10月平機票,想去多轉,伊朗真係會上癮

係,仲有好多地方未去
同埋搵幾日淨係同當地人吹水已經好開心
樓主仲有冇諗住去其他中東國家?

去過土耳其同杜拜
想去烏茲別克同巴基斯坦

巴打我十一月同朋友去伊朗玩9日 (行程好chur但請唔到咁多假冇計 )
btw我幾年前grad trip去過印度, 又係好exotic嘅一個國家,你不妨考慮下

印度會去呀,不過未排到
我6月去搭泰航$3000
係有promotion
不過真係好舒服
Airasia 坐7個鐘真係會辛苦

伊朗最凍係1月,有機會落雪
11月應該還好,3,4月最舒服
下年有機會幫朋友帶團再去多次

亞航去Tehran果程成日爆
啲位又逼
我試過無食lunch上機,落機差啲餓暈

2月尾番過去, 無落雪, 3-12°C
我覺得好凍,南下去到Ahvaz同Kish Island先暖番

3月要避開Nowruz,全民外遊
Hotel難book, 好多景點都休息
一個舒服的城市

有些城市本身沒什麼很特別的景點,但奈何你身處在內,你就會不其然的喜歡上它,我想伊斯法罕(Isfahan)對我來說就是這樣的一個地方。沒有宏偉的古蹟、沒有廣闊的山林,但有著天時和地利。這次伊朗之行所走過的四個城市,氣候都不太相同,德黑蘭的翳焗、雅茲德的熾熱、設拉子的乾燥,到了伊斯法罕,卻是帶點涼風的清爽。或許是熱汗流得太多,當我們踏進伊斯法罕的清晨,就像炎炎夏日走進了商場一樣。

說起商場,伊朗幾本上是沒有的,賣東西的主要是市集,不然就是露天的大廣場,而伊斯法罕就有幾個這種大露天廣場。廣場跟市集不同,雖然賣的東西分別不大,但給予的空間感卻舒服得多,沒那麼有壓迫感。而廣場的中間,有花草樹木,有噴泉,更有人與人之間產生的互動。我們的巴士太早來到了,不止hostel未有得checkin,就連清真寺也未開門,所以超級疲倦的我們就這樣躺在樹蔚下的長椅上休息。

沿途有馬車在身邊經過,在路人前來問我們需不需要幫助,也有巡警友善的跟我們搭訕,原來身為一個伊朗的遊客,要休息一下都不是那麼容易啊。

街上隨處可見既捐款箱,不過有d好明顯有被撬開過的痕跡‥
睇緊
上網睇到好似話德黑蘭METRO岩岩開左條新線,
係由IKA機場駁出市區

亞航最tricky
折左出黎仲貴過平時買
而家佢個系統無左睇晒一個月既票價,一定要你俾個日子search
非旺季連稅around $2700 (未計飛機餐,寄艙行李,揀飛機位費)

泰航最均真
機票連稅around $3500 (包飛機餐,寄艙行李,座位舒服d)

Air Astana

中東三寶

唔該巴打
如果秦航容易check既話咁我mon秦航啦,加上長途機都係舒服d好
順便想問下淡季大概係指邊d月份?齋戒月前後會唔會算淡?因為都想係個旅程頭/尾1-2日感受下
本身想出年2-4月去,但有巴打講到似係旺季

亞航最tricky
折左出黎仲貴過平時買

泰航最均真

Air Astana

中東三寶

唔該巴打
如果秦航容易check既話咁我mon秦航啦,加上長途機都係舒服d好
順便想問下淡季大概係指邊d月份?齋戒月前後會唔會算淡?因為都想係個旅程頭/尾1-2日感受下

2-4月天氣最好
講真伊朗旺季唔會真係好旺囉
下年ramadan 係六月頭
留名
留名
上網睇到好似話德黑蘭METRO岩岩開左條新線,
係由IKA機場駁出市區

我都見啲當地人係tripadvisor度話開左
正呀11月去到一落地唔使俾啲黑的劏
樓主Desert tour跟邊間agency/tour guide?
同埋用左幾多錢

我地係hostel 搵包車,2個人total 75000toman
以當時匯率計大約us$10 一個人

巴打我想問75000包d咩
遲D會想去沙漠度過夜大約要預幾錢,都係yazd附近

我都想知yazd去Khranaq,meybod同chak chak day tour幾錢,
仲有shiraz去Persepolis,pasargad一日遊幾錢

亞航最tricky
折左出黎仲貴過平時買

泰航最均真

Air Astana

中東三寶

唔該巴打

2月仲好凍,3-5月去比較好
伊朗新年Nowruz 3月21日-約4月頭
Kashan Rose Festival 約4月尾-5月尾
有冇人試過經呢個網訂住,定打電話/email穩陣啲?
https://en.pintapin.com/
有冇平靚正hostel介紹下?一個人住酒店貴好多
支持一下。追。

伊朗—一個聽起來熟悉卻又感到陌生的名字

伊朗此行是一次無心插柳,本不是在我今年的旅程之列。原定六月的生日旅行是去中亞的哈薩克斯坦和烏茲別克的,料不到在打算買機票的時候,票價忽然貴了三成,而剛巧卻又讓我看到泰航的伊朗機票減價,反正伊朗也是在我的checklist之上,於是把心一橫把目的地轉到伊朗。

買完機票後馬上告訴身邊的友人,朋友A的反應是:「下?個邊打緊仗喎你都去?」朋友B的反應是:「伊朗好危險喎,你會唔會去左返唔到黎架?」(我啋過你)然後我跟去旅行比較多的朋友C說,想不到他也只是說了句:「嗯,都幾特別丫,萬事要小心,有咩要即刻whatsapp我地!」那一刻我彷彿覺得是不是自己搞錯了伊朗這地方,因為在我認知中的伊朗,根本不危險啊。

在家人和朋友的擔心之下,我展開了為期十二天的伊朗生日之旅。雖然只是短短的十二天,我卻對這個從前的波斯大帝國,到今天的中東強國有了更深入的了解和體會,不論在文化、風俗、宗教和政治上。伊朗被世人看成一個邪惡的國家,就像是個蓋上了面紗的波斯女子,你感到神秘、迷惑,似是熟悉,卻又看不清楚。只有親身去揭開這塊「邪惡軸心」下的神秘面紗,你才會更確切地感受到那份熱情和迷人。

今次行程的兩個朋友,出發前一日才買的特價65L大backpack + Doughnut贊助的小packpack (其實還有一個貼身小袋用來放證件和錢。)

木腳毛好正
樓主Desert tour跟邊間agency/tour guide?
同埋用左幾多錢

我地係hostel 搵包車,2個人total 75000toman

我都想知yazd去Khranaq,meybod同chak chak day tour幾錢,
仲有shiraz去Persepolis,pasargad一日遊幾錢

Chak chak khranaq day tour 好似120000包車
Shiraz 去persepolis 950,000包車
有冇人試過經呢個網訂住,定打電話/email穩陣啲?
https://en.pintapin.com/
有冇平靚正hostel介紹下?一個人住酒店貴好多

Iran email 穩陣d
同埋用左幾多錢

包車同司機
同埋去到有茶同茶點
冇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞